За уволнението на Стамен Янев: Тихо! Да не събудим разследващите

Как Стамен Янев тихомълком бе освободен от Агенцията за инвестиции

За уволнението на Стамен Янев: Тихо! Да не събудим разследващите | StandartNews.com
  • Как Стамен Янев тихомълком бе освободен от Агенцията за инвестиции
  • Темата за "златните паспорти" силно плаши олигарха Прокопиев

Парите обичали тишината. Така казват старите банкери и сигурно са прави. Тишината обаче обичат и други – гузните. Тези, които не искат много, много да се шуми около тях, че да не вземат и други (като разследващите) да се сетят да ровят наоколо.

Ето, например Стамен Янев. Не се мъчете да се сетите кой е този човек. Въпреки че е във властта от 100 години,

Янев е от тези, които обичат за тях да се мълчи.

И както тихомълком (за пореден път) преди година пое поста на шеф на Агенцията по инвестиции, така съвсем по терлици в понеделник Янев сдаде поста. И ако информацията за рокадата не беше изтекла в няколко медии, най-вероятно никой нямаше да разбере какво се случва във ведомството, призвано да гарантира чужди инвестиции в страната. От скромната информация, която се появи тук-там, стана ясно, че Янев ще бъде изтеглен от шефския пост в агенцията, където го назначи през май 2021 г. лично тогавашният служебен министър на икономиката и настоящ премиер Кирил Петков. И ще бъде приютен в екипа на министъра на иновациите Даниел Лорер като съветник. Обяснението - агенцията за инвестиции премина към Министерството на иновациите и растежа и се очаква да е ключова структура в привличането на иновации и инвестиции.

Или поне така твърдят управляващите. Иначе за всички е известно, че

агенцията бе ключовата брънка в скандала с т.нар. „Златни паспорти“

- български тескерета, раздавани на богати руснаци и китайци срещу мними инвестиции у нас за над милион. Казваме мними, защото стана ясно, че парите са вкарвани проформа в една сметка и са стояли там, докато чужденците вземат БГ паспорт, а после изчезвали. И ни инвестиция, ни работни места оставали. Само един чужденец със златен ключ за пътуване из ЕС. Чудна схема, която здраво опъна нервите на партньорите ни на Стария континент и в САЩ. Те от своя страна настояха тези машинации да бъдат прекратени, а ДПС дори надгради искането им като настоя и за пълна проверка кой дал, кой взел „златен паспорт“ у нас. След дълги разправии в НС и няколко опита на управляващите да се измъкнат от проверките, от Движението успяха да се преборят за разследване.

И хоп – изненада! Стамен Янев внезапно и много тихо бе изтеглен от

Агенцията за инвестиции.

За забравилите ще припомним, че Янев бе един от първите, викани на разпит за „златните паспорти“. Тогава той обясни, че БАИ е първата институция, която само приема заявленията за т.нар. „златни паспорти“, но документите за тях след това се проверяват от много други органи и агенцията не може да отговаря за тяхната коректност. Доколко това наистина е така можем да съдим от факта, че по закон без становище и контрол от страна на агенцията за реалността на вложението, нито един чужд инвеститор не би могъл да получи нито право на пребиваване у нас, нито БГ паспорт. 

Фактите също са много прости и категорични - ДПС извади на бял свят обстоятелството, че са били

раздадени 120 "златни паспорта" на китайци и руснаци.

От друга страна се оказа, че в Българската агенция по инвестиции няма нито един сертифициран проект. Още на 4 февруари ДПС разкри, че е получило сигнал, в който има достатъчно конкретика, за да се разкрие чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание.

„Съдържат се твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, както и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015-2021 г.”, обяви на брифинг в НС Хамид Хамид.

„Тези китайци и руснаци имат сключени договори с трима посредници и две компании.

Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. -

огледални са. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че той е Вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро”, заяви тогава Хамид. И допълни, че се появяват въпросите дали Янев има близки отношения със служебния министър на икономиката, днес премиер Кирил Петков.

Ето един показателен пример – още в началото на мандата на „Продължаваме промяната“, ДПС внесоха законопроект, с който поискаха да се забрани раздаването на БГ паспорти срещу инвестиции у нас. Схема, от която явно доста хора са успели да намажат. При това от орбитата на Просто Киро и ментора му Иво Прокопиев, защото щом ДПС внесоха законопроекта си, ПП внесоха друг. Почти същия, но в който липсва една важна подробност – предложението на ДПС да се направи

пълна и поименна проверка на това кой е дал и кой е взел „златен паспорт“.

Искане, което ще извади наяве истината, разбивайки основната теза в доносите на Прокопиев, на базата на които депутатът от ДПС Делян Пеевски бе сложен от САЩ в санкционния списък по „Магнитски“ – златните паспорти. Именно затова управляващите дълго се дърпаха да подкрепят разследване на всички издадени досега такива тескерета, но в крайна сметка бяха принудени да одобрят проверката.

А ето и още само три факта – първо, идеята за самото създаване на схемата идва по линия на ментора на Прокопиев, човекът направил го за една нощ милионер с приватизацията на „Дамяница“ и „Каолин“ - Иван Костов. Второ – най-много паспорти са раздадени по времето, когато правосъден министър е бил сламеният политик с теменужени амбиции, но червени корени Христо Иванов, а шеф на Агенцията по инвестиции – Стамен Янев. Той е друга видна дружка на кръга „Капитал“, сега внедрен и в любимата касичка на разградския олигарх – ББР. Тоест две „наши момчета“ са въртели схемата и сега не е много удобно това да излиза наяве. И трето – вече се появиха медийни публикации за руснаци и китайци, възползвали се от „инвестиционната програма“.

А всички знаем чии специалитет са тези географски ширини – на Прокопиев и любимите му дружки кремълски олигарси у нас. Самият Петков, че и авера му Асен Василев също са овъртолени в китайски схеми, а като към тях се прибавят и рублите на червената мафия у нас, част от която е и самия Прокопиев,

на всички е ясно защо сега Янев така тихо стегна куфарите.

И за финал – към цялата картина трябва да се добави и един друг важен аспект. Върху схемата за „златните паспорти“ лягат обвиненията на разградския бос срещу депутата от ДПС Делян Пеевски пред САЩ. И Прокопиев знае, че ако зад Океана разберат кой в действителност е въртял схемите с тескеретата, няма хич да му се зарадват.

Още повече, че вече доста западни издания започнаха да свалят грижливо изграждания му камуфлаж на „добър олигарх“ и разкриха, че е „сляпо петно в българския медиен пейзаж“, държащо под контрола си над 25 собствени издания и още толкова, овладени от Прокопиев отвътре. Схемите му за източване на сметките на гражданите и бизнеса през цените на тока от ВЕИ пък вече са видими и от самолет. И към това трябва да прибавим и факта, че Прокопиев е с дебели проруски корени, връзки и интереси, а първият си милион е получи от татко Костов по време на

червената приватизация у нас, проведена по кремълски модел – да дадем на нашите.

На този фон Прокопиев е много тревожен. Защото „златните паспорти“ може да се окажат камъчето, което да преобърне олигархичната му каруца. И не просто у нас, но и зад граница да видят истинското му лице. Затова разградският бос много иска да се възцари тишина, а темата за инвестиционното гражданство да стои дълбоко заровена. Затова и Янев така тихо беше изнизан от БАИ, спазвайки мотото на олигарха: „Тихо! Да не събудим разследващите“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай