Четвъртък,

Тежко разкритие. Как Русия командва спецслужбите ни

От: Редактор -
4989
Тежко разкритие. Как Русия командва спецслужбите ни
A
A
A

”Военното разузнаване е имало план за това как да бъдат изтеглени българските моряци от зона на военни действия. Такива планове са трудно осъществими. Ние нямаме практически опит по действия на специални части във военна ситуация. Вероятно търпението на хората е преляло. Те са се надявали, че ще срещнат човешко отношение, което и стана”, заяви експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов по повод евакуирането на 14 български и един украински моряк от кораба ”Царевна”.

Той изтъкна, че имало забавяне по отношение на специалните мерки, тъй като много трудно се взимат решения в такива случаи.

"Обикновено решението е не на ниво военно разузнаване и на ниво изпълнителната власт. Нашата изпълнителна власт и военното ни разузнаване нямаха точна информация какво се случва на пристанището", посочи проф. Радулов.

"Една военна операция, при която нашите специални структури не познават как изглежда пристанището, къде са разположени военните формирования, можеше да доведе до неуспех и да загинат както моряците, така и наши военни. Изчакването в този случай е било положително", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

"България има прекрасни условия за развитието на руските шпиони. При предишното управление ние построихме един газопровод абсолютно в полза на Путин. Дадохме от собствения си джоб 3 млрд. за стратегически обект. През цялото време тогавашното правителство или не е получавало информация от специалните служби за стратегическата заплаха от такава постройка, или ги е получавало и не е реагирало.

Тези хора, които е трябвало да оповестят правителството, продължават да работят в специалните служби. Това показва, че има влияние на Русия в специалните служби и докато не се направи сериозна реформа там, винаги ще губим доверието на нашите партньори", заяви проф. Николай Радулов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички