Силен удар! Тези хора на Путин са вън от България

Става въпрос за екстремистки клуб

Силен удар! Тези хора на Путин са вън от България | StandartNews.com

Посланиците на държавите от ЕС включиха на вчерашното си заседание в санкционните списъци лидерите на прокремълския рокерски клуб "Нощни вълци" и забраниха достъп до европейска земя на неговите мотоциклетисти, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание "ЕЮ Обзървър".

Според написаното "вълците" имат представителства в България, Словакия и Западните Балкани (Северна Македония и Сърбия - б.р.).

Поименно забраната засяга ръководителя на клуба - известен по прякор Хирурга, Алексадър Залдостанов (на 69 г). Той е посочен като приближен на руския президент Владимир Путин и като организатор на мотопоходи в Европа, предизвикали възмущение в Полша и други държави.

 Залдостанов е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада "сатанинска сила, похитила Киев".

Санкциониран е също словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за "президент на европейския клон" на клуба.

Ултранационалисти от "Нощни вълци" са доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите "патриотични" изяви.

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура, пише Марица..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай