Вторник,

Тече историческа драма с бюджета! Какво се случва

От: Редактор -
2778
Тече историческа драма с бюджета! Какво се случва
A
A
A

Близо 13 ч. бяха нужни на депутатите да приемат само член 1 от проектозакона за държавния бюджет за 2022 г. Часовете преминаха повече във взаимни реплики и отговори на тях, процедурни хватки, спорове за свършеното от предишните управляващи и намеренията на настоящите и обвинение, че същинският бюджет ще бъде приет с актуализацията му през юли.

Гневът на опозицията бе предизвикан от решението на председателстващия заседанието Кристиан Вигенин да не даде думата на 10 записали се за изказване в опит да сложи край на опитите изкуствено да се удължават разговорите и да се премина към гласуване. Въпреки гласуването да се прекрати дебатът, той продължи до 19 ч.

Да няма бюджет към този момент на годината е прецедент от близо 25 години. Новата власт реши да приложи автоматично през първите 3 месеца на годината фискалния разчет за 2021 г., приет още от кабинета "Борисов 3".

Депутатите отново не приеха да се гласува предложението на ГЕРБ за евтин ток за общински дружества, училища, храмове и др. - искането на ексуправлвяващите да бъде включена извънредно тази точка в дневния ред, беше отхвърлено. Бяха отхвърлени и всички останалите предложения на опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Не се вживявайте толкова, остават само 50 гласувания", обърна се към развълнувалите се и уморени депутати председателят на парламента Никола Минчев малко преди 21 часа.

"Виждам, че голяма веселба върви от дясната страна, при вицепремиерите. Очевидно не разбрахте, че трябва да гласуваме помощите за тези, които се отопляват с дърва и пелети. Вие тук, живеещите в София, се отоплявате с мораториума." - заяви с остър тон депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

В крайна сметка около 21 часа народните избраници взеха поредната си почивка, този път от половин час.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички