Тайните падат. Ивайло Вълчев разкри какво са си казали с Борисов

Каза ролята на ИТН в парламента

Тайните падат. Ивайло Вълчев разкри какво са си казали с Борисов | StandartNews.com

Тайните в парламента падат една по една. Ивайло Вълчев разказа какво е станало на срещата с Бойко Борисов и обясни ролята на ИТН в парламента и при съставянето на правителство.

ВИЖ ОЩЕ: Народът меси козунаци, Борисов - кабинет

„Тя беше кратка. Препотвърдихме нашата позиция и нашите приоритети. Намираме тази поредица от срещи, които се въртят в парламента в момента, за донякъде странни и непродуктивни. Защото това, което е нужно в момента, е да се спаси една процедура и парламентът да започне работа”, обясни пред Нова тв Вълчев.

„В парламента работата на депутатите е да  се виждат и да си говорят. Ще приемем среща с всеки, с който има какво да се обсъди. Притеснява ме това, че политици си говорят за законодателна програма при положение, че парламентът не работи. Тя трябва да се обсъжда в комисиите, когато трябва да бъде внесена в залата. В момента тези разговори са извън правилата“, заяви още Вълчев.

По думите му ИТН би подкрепило кабинет с точно определени задачи и срокове. „В идеалния вариант това би било правителство, което ще работи по точно определени проблеми с точно определени срокове. Отговорността за съставяне на кабинет не лежи на нашите плещи. Има два мандата, за които е ясно кой трябва да предложи правителство“, добави той.

„Идеалният вариант е този - хора, които ще работят по точни задачи с точни срокове. Фигурите, които ще се предлагат ще бъдат знак дали търсят подкрепа или ще бъде капсулирано и няма да търси широка подкрепа. Стигне ли се до разговор за правителство ще има срещи, които ще бъдат задължителни и сериозни”, подчерта депутатът.

„Ако стане ясно, че няма как да има кабинет с участието на „ПП-ДБ“, бихте ли подкрепили кабинет на Бойко Борисов, в който са ДПС и БСП? Има подозрение, че може да играете ролята на патерица на ГЕРБ“, заяви водещата Мира Иванова.

„Това е изключено, защото нашата парламентарна група от 11 души не е нужна като цифра в никоя конструкция – било то като патерица, дръжка или нещо такова“, отговори Вълчев.

„Фигурите, които предложат, ще са знак дали съответният мандатоносител търси подкрепа, или залага на нещо по-капсулирано, което ще концентрира повече власт в една партия и няма да търси широка подкрепа“, добави той.

„ГЕРБ е като система, която се е вкоренила в държавата. Със сигурност това трябва да бъде премахнато. Трябва да бъдат премахнати принципите, които доведоха до това тази политическа сила да се превърне в такава партия, която да олицетворява сливането на държавна власт с бизнес, с частни интереси“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай