Тайни за Самоковеца отнеха съня на Костов

Разследването на приватизацията може да извади на бял свят срещи на Командира със застреляния в Амстердам подземен бос

Тайни за Самоковеца отнеха съня на Костов | StandartNews.com

Тайните на подземния бос Константин Димитров-Самоковеца, който бе застрелян в Амстердам, отнеха съня на Иван Костов. Освен от мащабното прокурорско разследване на мафиотската приватизация Командира трепери и от още нещо - тайните му срещи със Самоковеца, които със сигурност ще излязат наяве при проверките.

Самоковеца "порасна" от портиер в хотел на Боровец до лидер на контрабандните канали по време на премиерския мандат на Костов. В оперативните служби за сигурност е запазена обемна информация за нерегламентираните контакти между тогавашния министър-председател и знаковия представител на ъндърграунда, разкри БЛИЦ.

"Самоковеца се издигна в черния бизнес с подкрепата и мълчаливото съгласие на кабинета "Костов". Никой не може да стане лидер в тази сфера без политическа протекция от най-високо държавно ниво", подчерта пред БЛИЦ антимафиот с богат опит. Друг източник от бурните политически процеси, съпътствали криминалното раздържавяване, твърди пред БЛИЦ, че ползващият се с безграничното доверие на Костов генерал Атанас Атанасов също е притаил в себе си спомени от изключително любопитни срещи на неговия началник. Едва ли е случайно обстоятелството, че именно Атанасов се е озовал първи на местопроизшествието на разклона за Зоологическата градина, където по друг престъпен бос - Поли Пантев, бе открит огън с гранатомет на 20 юли 2000 г. Още по-странното е, че по това време Атанасов е директор на Национална служба Сигурност и има функции на контраразузнавач, а не на полицай, прокурор или следовател.

"Всички служби в този период отлично знаеха за какво става въпрос. Но тогава държавата функционираше по този начин. Костов действаше авторитарно, а Атанасов ръководеше политическата му полиция", категоричен е пред БЛИЦ друг очевидец на Прехода, който е заемал ръководен държавен пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай