Търсят опорни точки за кабинет

Лидерът на ГЕРБ настоя за ясни условия за всички партии по секторните политики

Търсят опорни точки за кабинет | StandartNews.com

Червените дават мандат за преговори в петък, Патриотите готвят кръгла маса

Всички парламентарно представени формации започнаха подготовката на преговорните си екипи за стартиращите в понеделник консултации в Народното събрание. Те ще бъдат в 7 поредни дни. След това се очаква и втора серия между партиите с най-близки управленски програми.

Партиите търсят опорни точки за новия кабинет. Всички парламентарни представени формации започнаха подготовката на преговорните си екипи за стартиращите в понеделник консултации в Народното събрание. В централата на ГЕРБ вече трети ден трескаво се пишат на чернови идеите, по които отделните политически партии и формации трябва да се обединят за стабилно правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра в централата на партията в сряда всички знакови експерти и членовете на Изпълкома. Основна тема на заседанието бе започващите преговори с останалите политически партии. Първите срещи за бъдещото управление на страната започват в понеделник в сградата на Народното събрание. Именно след седемдневните разговори с останалите 7 парламентарни политически формации се очаква да стане ясно на каква подкрепа ще разчита бъдещо правителство на Борисов. Както вече стана ясно, от името на ГЕРБ в първия тур на преговорите с останалите формации ще разговарят Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. "Искам ясни условия за всички секторни политики", заявил Борисов на хората си. Сред основните точки от черновата са актуализацията на бюджета, запазването на плоския данък, отпушването на еврофондовете, строежът на магистралите - "Марица", "Струма", "Хемус", разделянето на икономическото министерство на три - икономика, енергетика и туризъм, обединяването на НАП и Митници с цел по добра събираемост. ГЕРБ ще търси подкрепа и за мащабната си програма за енергийна ефективност и саниране на панелките. Електронното управление също е сред акцентите в черновата на експертите за преговорите.

От централата на ГЕРБ вече са разнесли поканите за преговорите към останалите политически партии, потвърдиха ключови фигури от ръководството. Представители на съответните партии или формации са поканени да се явят в зала "Запад" на парламента в различните дни за консултации с цел формиране на стабилно правителство.

От БСП ще излъчат преговорния екип с ГЕРБ след заседанието на Националния съвет на БСП в петък, когато ще бъдат уточнени и темите, по които социалистите ще водят разговори. "Ние очаквахме тези преговори да започнат с едно лидерско представителство и смятам, че ситуацията го налага, тъй като всички ние сме загрижени за тежкото икономическо състояние на страната, за реформите в една или друга област на националното стопанство", заяви в сряда говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов. И допълни: "Изведнъж ГЕРБ представя своя отбор за преговори от три изключително интелигентни дами, но смятам, че това е един подход, с който по-скоро се опитва да се печели време и да се създадат допълнителни ориентири за самия Борисов".

В сряда съпредседателите на КП "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, разпратиха отворено писмо до всички лидери на парламентарните политически сили и до българските медии.
Патриотите настояха отново да се направи опит за правителство на националното спасение. И предложиха дневен ред за политическите консултации от 10 ключови точки, които да се посочат от съответните партии. Патриотите питат останалите формации по две теми - "За" или "Против" програмно управление и "За" или "Против" участието на неполитически лица във властта "като инструмент за намаляване на политическото противопоставяне и възможност за прагматично решаване на управленски въпроси във всички сектори". Призивът на Симеонов и Каракачанов е до понеделник партиите да публикуват позициите си по поставените въпроси в националните медии.
Патриотите отново заявяват готовност да инициират национална кръгла маса с партиите и със синдикати, работодателски организации, учени и общественици.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков също заяви, че България има нужда от мнозинство и от стабилност. "Този парламент трябва да изработи консенсус, ако не го направим, нещата отиват на зле, защото има много проблеми за разрешаване", каза той. И даде пример със спрените еврофондове, проблемите с КТБ и нужните реформи в здравеопазването. "Бихме подкрепили всеки участник в това правителство без ДПС и "Атака", каза Бареков. По думите му, формулата да се направи работещо правителство е като се започне с програмата, приоритетите, след това да се излъчат министрите и накрая да се реши кой да бъде министър-председател.

Червените се питат в нета за коалиция

Ден преди заседанието на НС на БСП за започващите преговори с ГЕРБ социалистът Георги Кадиев направи допитване във Фейсбук за евентуално участие на червените в управлението на страната. "Съгласни ли сте БСП да започне коалиционни преговори с ГЕРБ и ако се стигне до коалиционно споразумение, то да бъде подложено на вътрешнопартиен референдум?", постави въпрос във Фейсбук Кадиев. Само за два часа гласувалите бяха близо 500 души. Отговор "не" маркираха над 360, а "да" - 102. "Това е единственият вариант за запазване на някаква стабилност в БГ", аргументират се съгласните за разговори с ГЕРБ. "Това ще убие и малкото останал авторитет на партията след коалицията с ДПС", скочиха противници на коментирания съюз.

"Според мен, БСП трябва да отиде на консултациите през следващата седмица с едно конструктивно поведение и с ясното намерение да подкрепи важните за българските граждани приоритети", написа междувременно във Фейсбук страницата си Мая Манолова. "Нормално е да бъде съставено десноцентристко правителство, ГЕРБ да си поеме отговорността на първа политическа сила", каза още тя. Според Манолова, отношението на БСП към ГЕРБ трябва да бъде формирано след вътрешнопартийно допитване. На пленума в петък на "Позитано" 20 пристигат всички областни лидери на червените и новоизбраните депутати от "БСП лява България". Разширеното заседание на НС на БСП ще нищи освен резултатите от вота и започващите консултации в понеделник в Народното събрание, инициирани от ГЕРБ.

Плачеща върба за загубата

Плачеща върба ще сади в четвъртък за тежката изборна загуба на червените във Варна местният зевзек и председател на Партията на българските мъже Росен Марков. Идеята му дошла от сън, в който му се привидели Димитър Благоев, Георги Димитров и Васил Коларов. "Тримата бяха бесни от неуспеха на социалистите, които в страната изгубиха двойно от ГЕРБ, а във Варна почти 3 пъти", разказа нощните си кошмари Марков. За да успокои духовете на създателите и двигателите на Столетницата, Марков решил да засади дървото на мястото на бившия порутен завод "Васил Коларов" в кв."Младост". Плачещата върба расте, без да се полива с вода, а само от сълзите, които рони, уточни той. На ритуалното засаждане смята да я кръсти Мая.

Соцлидер в Пиринско хвърли оставка

Областният председател на БСП в Благоевград Юлиян Гошев ще подаде оставка, но все още не е обявил кога ще направи това. Очаква се до края на годината социалистите в региона да имат нов лидер. Още преди изборите Гошев се закани да подаде оставка заради наложения от централата на партията водач на листата Кристиян Вигенин, но реши да остане, за да няма трусове в организацията. Местната структура искаше на първо място в листата да бъде или Корнелия Нинова или Емил Костадинов. Резултатите на БСП в Пиринско от гласуването в неделя са много ниски. На изборите през 2013 година партията имаше около 32 хил. гласа и бе втора след ГЕРБ. Само за година, гласовете паднаха с около 13 хил. и второто място бе отстъпено на ДПС.

Дол хвали Бойко за изборите

Европа иска Бойко Борисов да е премиер. Такива сигнали са дали няколко от дипломатите на държавите от ЕС към Генерала, научи "Стандарт". Освен поздравленията, които се получават в централата на партията, Борисов бил затрупан и от доста телефонни обаждания с въпроса: "Да Ви чакаме ли след месец на визита като министър-председател?".

В сряда и председателят на ЕНП Жозеф Дол се обади на Борисов, за да го поздрави с изборната победа. "Радостен съм, че за ГЕРБ са гласували предимно хората в големите градове на България и че направихте така, че българските социалисти да нямат победа в нито един от областните градове", каза още Дол.

В края на разговора председателят на ЕНП попитал Борисов какви са перспективите за съставянето на стабилно българско правителство. "ГЕРБ започва преговори с всички партии, които влизат в състава на 43-тото Народно събрание и ще положим всички усилия да формираме правителство. Ако не успеем обаче да осигурим стабилно мнозинство, отиваме на нови избори", казал от своя страна Борисов.

Поздравителни писма лидерът на ГЕРБ е получил още от председателя на Сръбско движение за обновление Вук Драшкович и от посланика на Република Македония в София д-р Благой Ханджийски. "Искрено Ви пожелавам добро здраве и успехи във Вашите отговорни усилия да сформирате правителство, което само под Ваше ръководство може да осъществи необходимите реформи и да изведе съседна и братска България от сегашната криза", пише в писмото на македонския дипломат.

Парите от Европа са задача №1

Възстановяване на доверието на Еврокомисията и на плащанията по спрените оперативни програми трябва да е първата, най-важна задача, с която да се захване новото правителство. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и в ръководството на ГЕРБ. За нея като кмет е много важно час по-скоро да бъдат пуснати и програмите за следващия програмен период, от който 2014-та вече е изгубена година. Ако правителството се справи с тази задача, Столичната община ще може в средата на 2015 г. да започне строежа на третия лъч на метрото, каза Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай