Търгове за 3 млрд. обяви държавата

Пишат правила за въздуха и светлината в болниците

Търгове за 3 млрд. обяви държавата | StandartNews.com

София. Обществени поръчки за над 3 млрд. лв. са обявени от началото на годината досега. Това показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Държавата и общините харчат с почти същата скорост както през миналата година. За цялата 2012 г. обществените поръчки са били за малко над 6 млрд. лв. Общо 8755 са обявените обществени поръчки от началото на годината до първата седмица на юни. Първенец по брой обявени обществени поръчки са здравните заведения.

От държавните дружества най-напред в класацията е Електроенергийният системен оператор със 147 договора, а от министерствата първо е здравното ведомство със 123 договора. Най-активна сред общините е местната управа на Казанлък с 62 договора за обществени поръчки от началото на годината.

Една от интересните обявени обществени поръчки е за изработване на нови правила за качеството на въздуха, светлината и защитата от шум на болници, училища и театри. Поръчка за изготвяне на правила за строеж на обществени сгради с европари е обявило строителното министерство. Изпълнителят на поръчката "Анализи, проучвания и актуализация на нормативни актове в подкрепа на ОПРР 2014-2020 г." ще трябва да разработи проект на нов нормативен акт. В него трябва да залегнат правилата за проектиране и изграждане на обществени сгради в областта на образованието, здравеопазването и културата. Тези сгради ще трябва да са съобразени с климатичните, географските и социалните особености на страната. Ще бъдат определени и правила за безопасност при пожар, както и каква температура ще трябва да се поддържа в обществените сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай