Такси само за 17 000 км от пътищата

Такси само за 17 000 км от пътищата | StandartNews.com

За движението по 3 хиляди км от третокласните републикански пътища няма да се заплащат електронни винетки и тол такси. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи БНР. Предстои реализацията на новия модел за заплащане за движение по останалите 17 хиляди км републикански пътища.

"Тол системата за използване на пътища и електронна винетка няма да се прилага за всички републикански пътища в страната. Ще се прилага само за тези републикански пътища, освен магистрали първи и втори клас, за които тя, разбира се, е задължителна, няма да се прилага за всички третокласни пътища", заяви Павлова.

По думите и това ще се прилага само за тези третокласни пътища, по които се генерира транзитен трафик и по които се генерира и по които е налице преминаване на тежкотоварни превозни средства.

"Това означава, че от общо 20 хиляди километра около 17 хиляди километра максимум ще са и пътищата, за които ще се дължат такси. Останалите около три хиляди километра, които са малки, локални пътища, така наречените "топик пътища", водещи до малки населени места, по които не се генерира транзитен трафик, които нямат алтернатива за достъп до определеното населено място, няма да се дължи такава такса", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството .

Павлова добави, че в следващите седмици ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител за новата система на заплащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай