Сценарий. Как Русия може да свали кабинета у нас

Антон Кутев коментира сложния политически казус

Сценарий. Как Русия може да свали кабинета у нас | StandartNews.com

Бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев анализира актуалната ситуация около напрежението по оста Русия - НАТО и българската позиция.

"За съжаление огромната част от българите са русофили, затова властта се измъква от позиция по казуса Русия - НАТО. Българинът няма да приеме участие на България в някакви действия срещу Русия, това ще доведе до падане на правителството и до трайни проблеми у нас", коментира той в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него има сериозен проблем, който изисква политически решения. "Ясно е, че сме членове на ЕС и НАТО и няма как да се правим на две и половина, няма как да не участваме. Властта се опитва да го пропусне и да не говори за това заради това, че българският народ не иска военни действия с Русия", смята той. И допълва, че Радев е единственият адекватен външнополитически играч.

"Трябва да има постоянна позиция по казуса. Позицията може да се превърне в разделителна линия в обществото ни, особено ако бъдем въвлечени в сблъсъци с Русия. Коалицията е изправена пред много различни проблеми - има тежка икономическа и здрава криза. Всичко това заедно води до сериозни рискове за правителството.

Ако властта в близките 1 - 2 месеца не реши проблемите с Гешев, той ще смени правителството. Няма да си тръгне сам", посочи Кутев. И призова от БСП ясно да заявят позиция по казуса с главния прокурор.

По думите му геополитическата ситуация, в който сме в момента, е нежелана за народа ни. "Решенията са много сложни и непопулярни, затова властта се измъква.

Критиките на ГЕРБ имат основания, но дали точно те трябва да ги отправят е въпросът. Радев лидира правилно ситуацията и не е влязъл в противоречия - нито с евроатлантическите сътрудници, нито с ЕК, нито с Русия. Намираме се на фронтовата линия между два колоса, трябва да намерим пътя", подчерта той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай