Странна промяна в кабинета на Радев. Причината

Става въпрос за Захари Стоянов

Странна промяна в кабинета на Радев. Причината | StandartNews.com

Портретът на големият български революционер, организатор на Съединението и писател Захари Стоянов е преместен на не толкова видно място в президентския кабинет, става ясно от справка във фотоархива.

По-рано днес се появиха публикации във фейсбук, че в стаята, в която президентът Румен Радев връчва мандататите, липсва портретът на българския революционер Захари Стоянов, предаде OFFnews.bg.

Последно Радев връчи първия проучвателен мандат на кандидата на ГЕРБ проф. Николай Габровски. 

Преди на мястото на Иван Вазов можеше да бъде видян портрета на Стоянов. Според Василев причината за разместването е, че Захари Стоянов, заедно със Стефан Стамболов, са останали в историята като "спасители на България срещу превратаджиите и са символ на борбата срещу руския цар и производното вероподаничество".

Захари Стоянов неведнъж посочва: "Аз не съм русофоб, аз съм тиранофоб"

 Отпрезидентския прецентър са заявили, че нямат иформация за този казус и че на този етап не могат да ни отговорят. В архива на БГНЕС се вижда, че портретът не е премахнат, а само преместен.

Според снимковия архив последният път, когато портретът на Захари Стоянов стои на видно място в стаята за срещи с президента, е през юли 2022 г. - когато "Продължаваме промяната" получават втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

През 1886 г. Захари Стоянов пише предисловие към брошурата на Георги С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите":

"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай