Петък,

България спира издаването на "златни паспорти"

От: Рачо Рачев -
България спира издаването на "златни паспорти"
A
A
A

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова е уведомила еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, че България е предприела законодателни действия за  премахване на режима за получаване на българско гражданство срещу инвестиции, съобщиха от правосъдното ведомство.

В писмо до него тя уточнява, че още миналия октомври Министерският съвет е внесъл в парламента промени в Закона за българското гражданство.

По-рано днес Дидие Рейндерс предупреди за възможна наказателна процедура срещу България, ако отпаднат така наречените "златни паспорти".

По неговите думи схемите за предоставяне на гражданство или право на престой в Европейския съюз от години тревожат европейските институции заради опасностите за сигурността, за корупция и пране на пари.

Срокът за отговор, даден на българските власти, беше един месец.

В отговор Десислава Ахладова обяснява, че предложените промени в Закона за българското гражданство предвиждат отпадане на възможностите за придобиване на гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

Промяната е продиктувана от установени  проблеми при прилагането на закона и от необходимостта за затягане на контрола при получаването на "златни паспорти".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички