Стойнев: Нужна е нова роля на държавата в икономиката

Стойнев: Нужна е нова роля на държавата в икономиката | StandartNews.com

Единственият протест срещу мен като министър бе този на „милионерите" от ВЕИ-сектора

„В България капитализмът е див, той експлоатира хората, а държавата във всеки един момент е изправена пред опасността някой чужд инвеститор да изтегли своите капитали, да затвори фабриките си и държавата да бъде поставена на колене", това заяви в ефира на сутрешния блок на ТВ 7 Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП.

Стойнев обяви, че работи върху законопроект за държавните предприятия, който ще е първа стъпка от политиката за спасяване и стабилизиране на националния капитал.

„Подготвям законопроект, който предполагам ще разбуни духовете, но ще е стъпка икономиката ни да бъде по-малко зависима от външни фактори. Малка държава като България е заложник на частния капитал, който много бързо може да бъде изтеглен и държавата да бъде поставена на колене. Истината е не в национализацията, а в държавните предприятия", заяви Стойнев. Според него държавата може да създаде печеливши структури в ключови сектори, които да се управляват професионално и да работят на пазарен принцип. Те могат да бъдат публични, да се качат на борсата. Той припомни, че в световен план до 2010 г. в топ 10 на големите предприятия няма нито едно държавно, но в момента те са вече пет.

„Държавните предприятия имат поставена цел, печелят и дивидентът остава тук, в страната. Не говорим за нарушаване на конкуренцията, но защо в сектори като телекомуникациите например да няма и държавен оператор. Защо да не се създаде български аграрен холдинг, със задача да помогне за обединяването на българските земеделски производители с основна цел да ги извади на външни пазари?", заяви Стойнев.

Срамувам се, че нямаме национален капитал, който да стимулира икономиката, малките и средните предприятия, нямаме държава, която да закриля и работещите. Според него бъдещето на лявото е да предложи нов икономически път.
„Всеки се оправдава с предишните, никой не говори за бъдещето. За мен посоката е новата роля на държавата в икономиката. Ние наистина трябва да привличаме частен капитал, трябва да се усвояват европейски средства, но в крайна сметка трябва да има и държавна политика и ролята на държавата трябва да бъде ключова.", заяви Стойнев.

„Тази партия си има лидер, разбира се, че лидерът посочва, а пък НС гласува предложенията му", това отговори Стойнев на въпроса кой е посочил Михаил Миков да председател на Народното събрание.На въпрос за това кой е назначил кабинетът Орешарски, Стойнев отговори: „Той бе гласуван от Националния съвет на БСП. Атаките са с цел да се отслаби БСП. Предложено ми бе да съм част от кабинета от лидера на БСП Сергей Станишев и от премиерът Пламен Орешарски. Условието бе в енергетиката да се въведе ред и да престане да се слугува на частни интереси и държавата да върне своето място в енергетиката".

„По време на моето управление нямаше нито един протест на работници или на предприятие. Да, имаше само един протест-протестът на милионерите. Тоест ВЕИ производителите стачкуваха пред министерство. Милионерите бяха недоволни. Спомнете си, имаше желание да се наложи такса от 20% върху ВЕИ-тата и президентът Плевненлиев сезира Конституционния съд, за да подкрепи ВЕИ производителите и тази такса отпадна. Сега обаче трябва да има действия на г-жа Теменужка Петкова и в тази посока", заяви Стойнев.

Според него реално постигнатото по предоговарянето на договорите с американските централи е нула, тъй като НЕК не може да намери 600 млн. лв. и това реално няма да ги задейства. Дори и да се случи, договореното няма да помогне за цената на тока.

Стойнев припомни и думите на вицепрепремиера Румяна Бачварова, че американските визити в България се дължат на факта, че Бойко Борисов спря 3 големи руски проекта – един газов, един ядрен и един нефтопровод и това е знак за политическа идентичност.

„Аз вече отговарях на поставените въпроси пред Националния съвет на БСП миналата година, с удоволствие ще им отговоря пак. Заварих Южен поток като една папка в чекмедже, а стигнахме до там да започнем изграждането му. Докато аз бях министър абсолютно нищо не е спирано. Уестнгхаус – този проект се работи от 2008 г. Дори да удължим живота на 5 и 6 реактор на АЕЦ Козлодуй, след 20 години ако няма нов реактор там ще режем поредното държано предприятие на скрап. За съжалени е това ще бъде АЕЦ Козлодуй", заяви Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай