Стойнев: Бедни сме, не можем да пропускаме инвестиции

Стойнев: Бедни сме, не можем да пропускаме инвестиции | StandartNews.com

София. "Бедни сме, не можем да пропускаме инвестиции", каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на бТВ по повод плановете за застрояване на местността Карадере. Той посочи, че хора от с. Бяла искат инвестицията, "защото децата ни излизат от общината, а проектът ще създаде работни места". Днес в селото имаше демонстрация в подкрепа на инвестиционните планове. 

Министър Стойнев уточни, че инвеститорът трябва да покрие екологичните изисквания и да спази законодателството, преди да му бъде разрешено да строи. "Едно дърво да бъде отсечено, върху една дюна да се излее бетон - това няма да бъде допуснато", категоричен бе той. Но подчерта, че всяка инвестиция в страната е желана. 

Ако ЕРП-тата не платят, ще плати народът, каза Стойнев

Все още е в ход процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата, каза още Драгомир Стойнев. "Това не е война, но в тази държава трябва да се спазва законът", подчерта той. "Електроразпределителните дружества първо бяха информирани от ДКЕВР и в същия ден вечерта аз бях също така информиран. Това, че аз съм коментирал преди ДКЕВР евентуалното отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, по никакъв начин не означава, че е имало някакъв натиск върху държавната комисия", заяви Стойнев.

По думите му, ако ЕРП-тата не погасят задълженията си, българският народ трябва да ги плати чрез вдигане на цената на електроенергията. „Вече не можеш за две години да станеш милионер на гърба на българския народ. Тези пари принадлежат на НЕК. По същия начин „Топлофикация"-София дължи 555 милиона лева към БЕХ", каза още министър Стойнев и призова кмета на София Йорданка Фандъкова да вземе мерки по казуса със задълженията на парното, а не да се оправдава със заварено положение.

За строежа на АЕЦ Белене енергийният министър отбеляза, че инвеститорът трябва да бъде "марка", защото "една ядрена централа е изключително отговорен проект".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай