Стоянович се заема със собствеността на „Св. Ал. Невски"

Стоянович се заема със собствеността на „Св. Ал. Невски" | StandartNews.com

София. Въпросът за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде неофициално разгледан в Министерски съвет утре. Това обеща новият министър на културата Петър Стоянович след срещата си с Негово Светейшество патриарх Неофит в Светия синод.

"Дойдох на първо място да получа благословията на българския патриарх и използвах случая да поднеса на Светейшия някои въпроси, които засягат както Българската православна църква, така и българската култура, паметници на изкуството и проблеми, които трябва да бъдат решени оборотно", обяви Стоянович след срещата си с дядо Неофит.

В момента храм-паметникът "Св. Александър Невски" няма нотариален акт за собственост. Същият проблем има и с църквата "Света София", както и с няколко манастира в софийската Света гора, посочи министърът на културата и подчерта, че това са проблеми, които държавата трябва да реши рамо до рамо с църквата много скоро.

"В момента храмът е ничий, защото като собственик нямаме никой. Аз съм дошъл тук с един частичен проблем, който засяга криптата на храма и чудесната иконова сбирка, която в момента е заплашена буквално да бъде изпусната, да се лишим от нея и за това трябва бързо да вземе решение както от държавните органи, така и от столична община, така и от светия синод", подчерта министърът.

Той е категоричен, че разбиране има, но трябва нещата да се динамизират и "малко по-бързичко да се търсят решения, които са позастояли през годините".

Проблемът с криптата всъщност е генерален, тъй като най-голямата църква на България няма акт за собственост. Реши ли се той, ще може бързо да станат ясни конкретни инженерни решения, които зависят от законовата рамка.

Стоянович отказа да се ангажира с конкретни срокове, тъй като това са въпроси, в чието решение трябва да вземат участие паралелно всички институции, но обеща, че от неговата страна има решителност за много бързи действия.

"Продължаваме да имаме проблем и с един манастир в елинпелинското село Елешница, който продължава да не бъде връщан на Българската православна църква, а министерството има еднозначно предложение това да стане", посочи Стоянович.

Той разкри, че се обсъдили и други въпроси, засягащи състоянието на някои обекти в Бачковския манастир и строителни дейности, които са "в частично законово противоречие и в състояние, което заплашва да унищожи нашето културно наследство.

Стоянович потвърди, че Негово светейшество проявява пълно разбиране и очаква бъде изпратен представител на Синода, който да се включи в оборотни срещи и работна група с държавните институции, които бързо да започнат работа.

"Когато институциите вървят ръка за ръка и имат съзнание колко е важно да не се излагаме пред европейския свят мисля, че много бързо ще се случи. Господин Орешарски също е човек, който е динамичен и освен това има пълно разбиране за тези проблеми", завърши министърът на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай