Стоянова: Варим ракия в количества, с пъти над разрешеното от закона

Стоянова: Варим ракия в количества, с пъти над разрешеното от закона | StandartNews.com

Статистиката показва, че половината от производство на грозде в България отива във вимпромите, от където се произвежда вино и ракия, а другата половина изчезва точно през тези казани и през варенето на ракия в количества, надвишаващи с пъти разрешеното от закона. Това заяви пред бТВ председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова по повод новите правила за варенето на алкохол в домашни казани и недоволството на казанджиите в страната. Според тях данък ще се плаща и за съдове със съвместимост до 500 литра.

„Искаме да има правила и те да се спазват, затова държавата едно по едно трябва да влиза във всяка една сфера, където те не се спазват", обясни тя.

„Това, което не е променено и е в закона от момента на влизането на България в ЕС, е че всеки един човек, който има собствено грозде или плодове от собствено производство, може да вари преференциално на половин данък ракия до 30 литра от 40 градуса", коментира още тя. И припомни, че това са правила, действащи от 2007 година насам, които не се спазват.

Стоянова коментира и думите на Бойко Борисов, че хората трябва да се грижат за здравето си и правителството не може да задели пари за здравни услуги на хора, които нямат хранителен режим. Тя уточни, че преди всичко на българите им трябват образование и просвещение, особено на по-малките, които трябва да се учат на по-здравословен начин на живот. След това трябва да се случи и с по-възрастните.

Който има претенции за пътищата, да плаща

Има дупки, защото няма приходи, за да се запълнят дупките, държавата трябва да извади пари. Има два начина – чрез данъците или чрез винетките. Според мен по-правилен е вторият начин – който има претенции, той трябва да плаща, каза още Стоянова по повод протестите в страната срещу цените на винетките.

„Републиканската пътна мрежа е над 20 000 километра и тя ще продължи да се доизгражда и поддържа. Използвахме адски много европейски средства за изграждането на магистрали. Те обаче трябва да се поддържат с парите на тези, които ги използват", каза още тя.

„Общините трябва да обърнат сериозно внимание върху събираемостта на данъците си (...) На много места има стари задължения, които не са събрани. Едва след това може да се говори за преразглеждане на някои данъци", посочи председателят на бюджетната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай