Стоянов с предупреждение за българската армия. Каква е опасността?

Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство

Стоянов с предупреждение за българската армия. Каква е опасността? | StandartNews.com

Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами, заяви в коментар за състоянието на българската армия Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната. На нарочна пресконференция в министерството той представи екипа и приоритетите в сектора.

Стоянов посочи като причина както войната в Украйна и наложените санкции по отношение ремонтите на руска техника, така и закъснението с договора за F-16.

"Остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволява да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023", каза още Стоянов. Той е предприел  разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 двигателя на самолетите. "Това обаче не е решение на проблема", посочи министърът.

По думите на Стоянов първите нови самолети F-16 по първия транш се очаква да пристигнат през 2025-та година, а в оперативна готовност ще бъдат най-рано в края на 2026-та. "Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване", категоричен бе той.

Служебният министър е поискал информация в среща от посолства на различни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав. След като бъде събрана тази информация, тя ще бъде представена в следващия парламент.

Той определи като втори по спешност проект офертата за втория транш самолети F-16. Първи е добиването на бойна техника за батальонна група.

Няма да се извършват рокади в министерството, освен ако няма доказани злоупотреби, подчерта още Димитър Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай