Петък,

Стефан Янев каза причината за раздялата с Петков

От: СТАНДАРТ -
10527
Стефан Янев каза причината за раздялата с Петков
A
A
A

Бившият министър на отбраната в кабинета „Петков” Стефан Янев проговори за отношенията си Кирил Петков, отстраняването му от кабинета и новата партия.

ВИЖ ОЩЕ: Стефан Янев готов за избори тази година. Проговори за партията си

Българският парламент гласува моята оставка. Но взимането на решението за напускане на правителството е актът на искане на оставка, очевидно премиерът взе това решение, заяви Стефан Янев в интервю за БНТ.

"Личния разговор с Петков няма да го коментирам. Но от самото начало, от приемането на предложението аз да участвам в това правителство, ние усещахме различия. Най-общо казано - различна ценностна система. Усещането, че това, което аз винаги съм се опитвал да правя - да пречупя действията си през призмата на обществения интерес, не го срещах в "отбора", както го нарича премиерът Петков. Това не беше отбор", разкри Янев. И допълни: „Аз запазих достойнството си”.

Янев коментира личното мнение, изразено от Асен Василев по отношение на преговорите с "Газпром": "Това е по-скоро закачка. Естествено, че няма да очаквам искане на оставки заради изразено друго лично мнение. Бяхме заедно отчасти с този екип в първото служебно правителство и тогава имах възможността да им покажа, че министър-председателят не е диктатор, а пръв между равни".

Ако някой си мисли, че може да запуши устата на министър, трябва да знае, че това не е здравословно за едно управление, категоричен бе Янев.

Твърда ръка на премиера в момента? Не, не смятам! Дайте ми пример за твърдост на тази ръка. По-скоро хаотичност в управлението има, каза Стефан Янев и даде пример с отиването на премиера в Република Северна Македония в първите дни на правителството.

"С какъв мандат? Кого информира министър-председателят? Направи ли заседание на Министерският съвет и взе ли той решение? Просто му хрумна и реши, че трябва да отиде там. За съжаление този тип на демонстрация на неуважение към институциите продължава", заяви той.

Опасно е правителството да говори с два различни гласа за войната в Украйна, смята Стефан Янев. Българските граждани са достатъчно стресирани от войната и от факта, че не знаят какво да очакват в обозримото бъдеще.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички