Стефан Янев хвърли бомба. Новата коалиция за властта

Какво ще направи "Български възход", ако получи мандата

Стефан Янев хвърли бомба. Новата коалиция за властта | StandartNews.com

Лидерът на „Български възход” хвърли политическа бомба. Той назова възможната коалиция, която би направила стабилно редовно правителство.

Янев заяви готовност за сериозно отношение в случай че третият проучвателен мандат бъде връчен на „Български въход”. „Въпросът е дали бихме използвали по максимално добрия начин, ако мандатът дойде при нас. Казвам да. На България е нужно правителство с хоризонт, с дълго- и средносрочни приоритети. Ако погледнем календара - имаме местни избори наесен, които е добре да се организират от редовно правителство”, коментира пред Нова тв той. По думите му ако през 2024 година преминем към еврото, половин година преди и след това страната ни трябва да има редовно правителство. 

„По-вероятно изглежда възможността с ГЕРБ, ДПС и БСП да е работеща”, заяви Стефан Янев. „Не мога да говоря от тяхно име. Говорим хипотетично какво би било по-стабилно. ПП дават заявка, че проблемите им са по-дълбоки. Говоря на база видяно от тяхното поведение. Ако в момента първият и вторият мандат са минали по определен сценарий, третият би трябвало да има компромиси”, допълни той.

„И партиите, и отделните личности се опитват да реализират нещо чрез възможностите, които имат - предстоящия трети мандат,  но и не затварят вратата за възможни предсрочни избори”, анализира ситуацията бившият премиер. По думите му обаче трябва да се търсят възможности за съставяне на такъв тип конструкция, която да отговаря на нуждите на хората.

Той нарече промяната в „този тон на конфронтация, с който започна работа 48-ото НС” „нормално политическо говорене” и подчерта, че лидерите на партиите изразяват мнението на самите политически формации. Според него ходът на Бойко Борисов да предложи Христо Иванов за премиер, но след подписване на нов обществен договор, е търсене на взаимодействие, което, по думите му, е основната роля на партиите в Народното събрание.

Бившият служебен премиер подчерта, че участието във властта не е приоритет за БВ. Янев беше категоричен, че партията ще проведе разговори с всички политически формации, които имат готовност да съставят редовен кабинет. „Основната ни задача в момента е да отговорим искаме или не да има редовно правителство. Което е обратната страна на момента дали не мина достатъчно време за кратки парламенти и служебни правителства и до известна степен забавяне на развитието на страната. В последните 2 години по ред причини икономическото развитие е забавено. Поне 2 години ще трябват да се насмогне”, каза още лидерът на „Българския възход”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай