Четвъртък,

Станислав Младенов: Кабинетът даде знак за Плана за възстановяване

От: СТАНДАРТ -
135
Станислав Младенов: Кабинетът даде знак за Плана за възстановяване
A
A
A

Новото правителство даде ясен знак, че ще се опита да навакса забавянето по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), което беше регистрирано в следствие на политическата криза през миналата година. Това заяви Станислав Младенов, експерт в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание и на Съвета по икономика в БСП.

"При представянето на Държавния бюджет за 2022 година в Комисията по въпросите на Европейския съюз стана ясно, че са заложени разходи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 1,3 милиарда лева, каза той. - А практическото му изпълнение ще започне през лятото. Според регламента на Европейския съюз, плановете, които не са приети до края на миналата година, нямат право на авансови плащания. Затова остава вариантът плащанията да бъдат два пъти годишно - на шестмесечие - в средата и в края на годината. Тези средства са за реформи и за постигане на цели. А първите проекти, които ще стартират у нас, са свързани с икономическата трансформация на страната и за технологична модернизация. Намеренията за действие са много амбициозни и са заявка на новото правителство за сериозни реформи и бързо изпълнение на ПВУ".

Експертът на БСП по иновации и конкурентоспособност адмирира желанието на новото правителство за бързи реформи във всяка една от сферите, заложени в ПВУ, след като бъде приет Националният бюджет за 2022 година. "Сигурен съм, че Кабинетът ще обърне сериозно внимание на българската индустрия и ще я подпомогне с повече безвъзмездни финансови средства, добави Станислав Младенов. - Хубаво е, че в ПВУ са заложени много такива процедури. Изпълнението му задължително трябва да започне с тях. Защото те ще дадат позитивен икономически резултат и ще имат пряко отражение върху брутния вътрешен продукт на страната и заетостта. А знаем, че правителството вече заяви очаквания за много висок икономически растеж през тази година. Това е един от начините за постигането му".

Станислав Младенов добави, че добро впечатление за работата на новото правителство прави и решителността му да създаде законова нормативна рамка, по която ще бъдат изпълнявани дейностите на ПВУ. "Националната система за управление и контрол (НСУК) ще позволи всяка една процедура по ПВУ да стартира бързо и лесно, коментира той. - Когато имаме нормативна рамка и подписано споразумение за партньорство, можем да стартираме процедури с предварително изпълнение. Това ще скъси значително процеса по сключване на договори и по изплащане на помощи. Тоест, веднага ще се влеят пари в българската икономика".

Експертът на БСП каза още, че има три ключови проекта за държавата, които трябва да бъдат локомотивите на новата индустриална революция в България. "Първият е свързан с технологичната модернизация, вторият е развитието на индустриалните зони, а третият - внедряването на възобновяемите енергийни източници за собствени нужди в предприятията. Това са ключовите проекти, които трябва да концентрират вниманието ни и да положим усилия, за да съживим българската икономика", завърши Младенов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички