Ст. Анастасов за СТАНДАРТ: Петков бърза там, където са големите пари

Премиерът дължи отговор защо и заради кого се дават 166,2 млн. лв. без разрешение на ЕК, казва зам.-председателят на ДПС

Ст. Анастасов за СТАНДАРТ: Петков бърза там, където са големите пари | StandartNews.com
  • Премиерът дължи отговор защо и заради кого се дават 166,2 млн. лв. без разрешение на ЕК, казва зам.-председателят на ДПС
  • Ще защитим всекиго от агресията на Петков и калната кампания на кръга „Капитал”. И депутати от ПП са жертва
  • Законът „Василев” е еманация на фашисткото мислене

- Г-н Анастасов, заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и колегите Ви депутати Делян Пеевски и Халил Летифов отправихте питане към премиера Кирил Петков за отпуснати без разрешението на ЕК 166,2 млн. лв. за жп линията Волуяк-Драгоман. Но така и не получихте конкретен отговор на въпроса ще бъде ли спрян проектът, щом като процедурата е нарушена. Защо управляващите бягат от отговори по темата?

- Защото преди това трябва да отговорят на въпроса защо бързат и за къде бързат. Трябва да отговорят и на въпроса защо се опитват да заобикалят Европейската комисия, която специално е предвидила да дава одобрение на такива особено големи проекти, които засягат в конкретния случай паневропейската железопътна мрежа. И най-вече – защото трябва да спазват абсолютно всички процедури, регламенти и изисквания при инвестициите от структурни и кохезионни фондове. А това е трудно. Ненапразно се казва, че европейските пари не са подарък.

Напротив – те не се дават с лека ръка. Трябва да се докаже, че инвестицията е направена по правилния начин и че са спазени всички процедури и закони. А, доколкото виждаме, в случая правителството е предвидило бързичко да плати тези пари. Ангажират се лично Кирил Петков и транспортният министър Николай Събев. И най-вече, предвидили са тези пари да излязат от джоба на българския данъкоплатец. Защото, ако Комисията не одобри проекта, те са планирали сумата и тя ще бъде покрита от бюджета.

- След като така бързат, има ли данни фирмата, която ще изпълнява проекта да е близка до властта?

- На този въпрос трябва да отговори г-н Петков. Питанията са свързани. Той се опита да направи някакви внушения по адрес на ДПС, но след това остана пестелив и мълчалив по темата кой е изпълнител и защо е изпълнител на проекта. 166 милиона лева изобщо не са малко пари.

- Петков призна днес в пленарната зала на парламента, че сумата е дадена с решение на МС без одобрение от Европейската комисия. Това не е ли твърде опасна практика и не повтаря ли по някакъв начин Борисовия модел на раздаване на пари от джипката?

- Това е Борисовият модел едно към едно. Тук ние, ДПС, много можем да говорим, защото именно ние предложихме да отпаднат и рамковите споразумения, и рамковите договори, и ин хаус процедурите. Но до момента гръмките заявки на ПП за борба с корупцията и за нулева корупция си останаха само приказки. Затова и днес ненапразно направих сравнение с един герой на легендарния Джефри Арчър - Игнейшъс Голямата метла – нигерийският финансов министър, който бори корупцията, а накрая се оказва най-корумпиран.

- Има ли ДПС данни и за други нарушения на правилата при отпускане на европейски средства?

- Имаме данни, че се готвят подобни неща по Плана за възстановяване, защото там аванси няма. А няма – защото срокът беше изпуснат и пак ще се  харчат национални средства, които евентуално някой ден ще бъдат възстановени, но дали в пълен размер – не знаем. Там също имаме много ясни данни, че се бърза с големите проекти, които са важни за конкретни хора от Министерски съвет. Не се бърза с проекти, които са важни за хората, които ще им намалят сметките за ток, които ще ги направят по-енергийно независими. Бърза се там, където са големите пари. Явно г-н Петков и г-н Василев бързат за някъде и не искат да тръгват без багаж.

- Споменахте от трибуната, че на влизане в пленарната зала Петков е казал на Вас, депутатите от ДПС, че се страхувате. Какво се случи?

- Точният цитат беше: „ДПС явно е станало много страхливо”.

- По какъв повод Ви го каза?

- Без повод. Влизайки в залата, просто дойде при нас, ние с колегите бяхме в кулоара. Предполагам, че г-н Петков е свикнал с такива, не бих искал да ги квалифицирам, но това са си типично мутренски методи, които ние сме  виждали и по никакъв начин не могат да ни притеснят. Той, понеже е живял в друга част на земята и се е опитвал по някакъв начин да  търси личното ир щастие, не знае, че ДПС е виждала всякакви репресии и не се плаши от нищо. Най-малко от една тоталитарна и фашизоидна власт. Просто е объркал адресата.

- На излизане от залата премиерът отново се спря при Вас и колегите Ви. Какво Ви каза?

- Опита се пак да преиначава истините, които  говорим, а именно – че ние ще защитим всеки човек, който е обект на репресии от негова страна. Петков смята, че под натиска на медийната пропаганда на него и кръга „Капитал” всеки човек, който е обект на тази пропаганда, в случая г-н Делян Пеевски, трябва да бъде оставен и изхвърлен само защото по някакъв начин е станал тяхна мишена. Не, това няма да се случи.

Ще защитаваме всеки, дори онези хора от ПП, които са мачкани от Петков и от медийната машина на кръга „Капитал”. Имаме данни за депутати от ПП, които също са ставали обект на агресията на г-н Петков. Ще защитаваме всеки, който е станал обект на несправедливост, на кална кампания, на агресия, на когото са отнети правата и законовата защита.

- Кои депутати от ПП са били обект на агресия от страна на Петков?

- Не искам да навлизам в подробности. Това е тяхно право да излязат и да говорят в момента, в който преценят, че това е правилно. Но имаме достатъчно такива данни. Очевидно г-н Петков няма да се спре пред нищо и пред никого. Но не така трябва да работи една власт – агресията към опонента много бързо прераства в агресия към собствения си народ. Това го знаем от всички авторитарни режими.

- Направихте разкритие, че Петков е отправил заплаха към ДПС, използвайки името на висш служител на държавния департамент на САЩ – Джеймс О`Браян - ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ с ранг на посланик. ДПС изпрати писмо до г-н О`Браян. Какво пише в него и имате ли вече отговор?

- Описана е фактологията, такава, каквато я представихме. Ние по никакъв начин няма да си позволим да тълкувания. Г-н Петков ни привика, каза ни в прав текст: ”Аз ще ви оправя”. Повтори го, след като в първия момент аз и колегите, които бяха с мен, не повярвахме на ушите си. Той пак каза: „Аз ще ви оправя”. След което спомена името на г-н Джеймс О`Браян и каза: „До три седмици чакайте новини!”. Ние бяхме съвсем коректни и го приканихме да излезе на трибуната и да говори открито, както е редно. Но той пак в неговия типичен стил се облегна назад и каза: „До три седмици ще получите новини.”.

Такъв тип гангстерски заплахи няма как да работят в политиката. Не знам г-н Петков какво точно си представя, но  първо е некоректно. Не само към ДПС, но и към всички други, които са замесени. Не е коректно по този начин да се опитва човек да се саморазправи с политическия си противник, отправяйки заплати от името на уважаван партньор на България.

- Виждате ли връзка между тази заплаха и проектозакона на Асен Василев, който под благовидния мотив за защита на националната и финансова сигурност предвижда кабинетът да прави черни списъци на неудобни хора и фирми, включително да се запорира имуществото им само по донос?

- Законопроектът на г-н Василев е еманация на фашисткото мислене, за съжаление. Този проект може да бъде сравнен исторически само със Закона за защита на нацията. В момент, в който ЕК и ЕС изработват специално законодателство, което дори има идея на криминализира санкциите, г-н Василев се опитва да се възползва и да направи инструмент, чиято идея е да се разправи не само с политическия си опонент, но и с коалиционните си партньори.

- Законопроектът вече взриви управляващата коалиция. Всички партньори на ПП се обявиха против, правосъдното министерство – също. Заложено ли е карта управлението?

- Виждаме постоянно раздори и разнобой. Желанието с незаконни и противоконституционни средства, със средства които отнемат права, да се държи властта от  ПП в случая, няма как да не завърши с фиаско. Ще ви напомня, че всеки, който се е опитал чрез репресивно законодателство да мачка опозицията, е първият който е ставал жертва на това законодателство. Това е иронията на политическата съдба

- Как си обяснявате факта, че този проект се появява точно сега?

- Очевидно г-н Василев и г-н Петков се опитват да си консолидират властта с всички средства – законни и незаконни, позволени и непозволени. Очевидно искат да облекат в законова форма незаконните начини за упражняване на власт, които искат да ползват. Но те не разбират основни принципи във върховенството на правото. България е страна по редица международни договори, по редица конвенции и споразумения, които имат превес над националното законодателство. Този проектозакон е в разрез с българската Конституция и правовия ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай