Станишев: Цветанов държи с нещо Борисов

БСП сваля тоталната забрана на тютюнопушенето

Станишев: Цветанов държи с нещо Борисов | StandartNews.com

Стара Загора. За мен бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не напуска политика, както обеща след скандала с подслушванията и от страх, и от инат. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който е начело на листата кандидат-депутати от Старозагорско, в неделя пред старозагорски журналисти.

Според него обаче по-важно било защо Бойко Борисов, който се такава лекота се освобождавал от министри и приближени като бившите си любимци Симеон Дянков и Мирослав Найденов, търпял Цветанов като воденичен камък. Очевидно Цветанов като бивш вътрешен министър има много информация за г-н Борисов, и по някакъв начин го държи, лансира своята версия Станишев.

Другата причина била, че Цветанов бил главен организатор на т.н. изборни технологии – всяване на страх и натиск, манипулации и фалшификации, купуване на гласове и като като шеф на предизборния щабна ГЕРБ нямало с кого да го заменят.

„Не гледайте социологическите проучвания, ГЕРБ ще падне от власт, аз пътувам из цялата страна, срещам се с много хора и усещам пулса на настроението им, категоричен бе Станишев

Тоталната забрана срещу тютюнопушенето на закрито трябва да падне, защото се отрази пагубно не само на ресторантьорството, но и на редица свързани с него производства - на храни, на алкохолни и безалкохолни напитки др.

Според него това един от многото примери за непредсказуемата и неразумна политика на ГЕРБ. Само преди години и половина собствениците на заведения бяха принудени да оборудват зали за непушачи и непушачи, но им бе оставена време да върнат своите инвестиции, припомни Станишев. Според него мерките срещу тютюнопушенето в целия ЕС били най-различни. Дори в някои германски провинции се отказали от тоталната забрана. В Чехия пък собствениците пък сами избирали режима на пушене в своите заведения.

Председателят на БСП припомни и огласените днес данни за състоянието на българската икономика. Просрочените задължения на държавата и общините заедно с невъзстановеното ДДС били 560 млн., а задълженията на болниците – 470 мл. Само за два месеца от падането на правителството на Борисов бюджетният дефицит е скочил с 30 на сто и вече е 732 млн. лв при планиран 1,1 млрд. лв, а фискалният резерв е под санитарния минимум за държава във валутен борд – 3,9 млрд. лв, посочи още Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай