Станишев спря червения разкол в Стара Загора

Лиляна Павлова с мисия ГЕРБ отново да има поне 5 депутати

Станишев спря червения разкол в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Решението на Сергей Станишев да бъде водач на партийната листа в 27-и Старозагорски избирателен район породи разнопосочни коментари сред местните социалисти. "Оцени авторитета на общинската партийна организация", смята нейният лидер Илия Златев. "Добре че дойде да ни помири, иначе щяхме съвсем да го закъсаме",   казват пък хората около бившия общински лидер Бойчо Биволарски. Не е тайна, че след неговия провал на местните избори и почти насилственото му сваляне от председателския пост повече от година старозагорските социалисти са дълбоко разделени. За мнозина Станишев дойде в Града на липите не толкова да води битка срещу политическите си опоненти, колкото да потушава  нестихналите битки между своите.
 
Напрежение в уж сплотените редици на социалистите породи и неочакваният отвод на д-р Евгений Желев. Той отказа да са кандидатира за депутат отново. Безспорно най-авторитетният социалист в региона - два мандата кмет на Стара Загора, здравен министър в тройната коалиция, бе номиниран от много основни организации в областта за водач на листата. Той обаче отказа, предчувствайки отстрела предварително. "Като човек на бившия президент Георги Първанов докторът съвсем незаслужено бе причислен към групата на "старите муцуни", съжаляват неговите фенове.

Социалистите от областния град имаха основание да роптаят срещу субективното подреждане на партийната листа. Очевидно не без намесата на самия Станишев тя бе буквално пренаредена. Така предложеният на второ място кмет на казанлъшкото с. Шейново Николай Терзиев отиде четвърти. Подгласник на председателя на БСП и ПЕС стана шефът на Бюрото по труда в Стара Загора Георги Гьоков. Всъщност това бе и предложението на старозагорци. Комунистът Александър Паунов, който бе гласен за третото - коалиционно - място, пък очаквано отстъпи мястото си на социалдемократа Георги Атанасов.

На миналите избори БСП успя да вкара едва двама депутати. "Сега и амбициите и целите ни са много по-големи, целим се в петицата", заяви областният лидер Трифон Митев.
 
Настроението и в ГЕРБ е приповдигнато. И номинациите, и окончателната подредба на изборната листа според хора от кухнята са минали без всякакви търкания и излишни емоции. Водач е отличничката в кабинета "Борисов" -  Лиляна Павлова.
 
"Стара Загора изпълнява куп инфраструктурни проекти за над 150 милиона лева и се радваме, че точно ексминистър Павлова, която през целия си мандат насърчаваше привличането на средства от еврофондовете, ще води битката с политическите ни опоненти на наш терен", каза със задоволство старозагорският градоначалник Живко Тодоров, който е и областен лидер на ГЕРБ. Според него с такъв амбициозен водач спокойно могат да гледат по-далеч от целта-минимум - запазване на досегашните 5 мандата.

Бонус за ГЕРБерите ще бъде и много силният старт на младия амбициозен Живко Тодоров. Противно на очакванията, че може да затъне в авгиевите обори на своя предшественик проф. Светлин Танчев, младокът, който стана кмет едва на 30 години, се оказа невероятно енергичен и прагматичен. Той буквално измъкна от калта забатачени проекти и скоростно стартира нови.

В момента централната градска част на Стара Загора е огромна строителна площадка. Подменят се изцяло надземната инфраструктура на централния булевард и още две основни улици, появяват се нови зелени площи и площадки за спорт на открито и други. "Не е предизборна шетня, ремонтът е планиран отдавна, той е за повече от 1,5 млн. лв. и ще завърши след деня на изборите - 12 май", отхвърли подозренията Тодоров, че иска да прелее предизборни активи на своите.
 
Яростната битка под Аязмото ще бъде между малките партии за разпределение на няколкото освободени от големите мандата, прогнозират социолози и наблюдатели.

Всяка от 4-те партии, които вкараха по един депутат на миналите избори, се надява да повтори успеха си. ДПС, което на миналите парламентарни избори за пръв път проби и в Старозагорско, определи за водач досегашния депутат Делян Пеевски.

"Нашите амбиции са да разширим географията и доверието към партията в региона", посочи областният лидер на ДПС Халил Летифов. Според него листата на кандидатите за депутати е един букет от млади експерти по право, икономика, медицина, образование, инженерство. Средната възраст на първите 11 в листата е 37,5 г., всички вече на добри позиции в професионалната са кариера.
 
На формулата "местен, свестен и известен" залага РЗС. Водач е областният шеф на партията, 30-годишният Станимир Стойчев, магистър по публична администрация от Югозападния университет.

Синята коалиция, която драматично се разпадна, ще се бие на два фронта за едничкия си досегашен мандат. ДСБ, което се разведе и със "Синьото единство" на Надежда Нейнска, отново заложи на досегашния депутат Иван Иванов. СДС не можа да се пребори за наследството на Синята коалиция. За сметка на това събра приличен отбор от стари приятели, който ще води лидерът на БСДП Йордан Нихризов.

 Протестиращите, които ще атакуват парламента с 5-6 формации, в Стара Загора са представени най-масово в коалиция "Горда България". Първите двама в листата са сред лицата на социалните бунтове в София и Стара Загора. Въпреки това според предварителните прогнози те имат минимални шансове да разбъркат картите на основните играчи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай