Станишев с ултиматум към Атака за предсрочни избори

Станишев с ултиматум към Атака за предсрочни избори | StandartNews.com

София. "Ако депутатите от Атака не влязат в парламента, за осигуряване на кворум, то най-вероятният сценарий е предсрочни избори". Това обяви соцлидерът Сергей Станишев след заседание на Парламентарната група на Коалиция за България.

Той подчерта, че още днес представители на БСП ще разговарят с хора от Атака и с националист номер едно, за да разберат позицията им. По-рано в кулоарите се коментираше неофициална информация, че Сидеров е настоял като условие парламентът да гласува декларация срещу президента. Червени депутати споделиха, че по време на закритото им заседание не е ставало дума за това.

Част от социзбраниците дадоха да се разбере, че изявлението на държавния глава за сваляне на доверие от правителството преди десетина дни е неприемливо, но война между институциите ще извади извън релси държавата.

Станишев заяви, че червената парламентарна група продължава да подкрепя категорично кабинета "Орешарски", но "Атака трябва да определят много ясно дали искат предсрочни парламентарни избори, или не искат".

"Ние сме готови да работим в парламента не само по новия Изборен кодекс, но и за реализация на плана "Орешарски", каза Станишев. "Всеки трябва да поеме своята позиция и отговорността за своята позиция. Не зависи само от нас дали ще има работещо Народно събрание", заключи в изявлението си той.

Станишев също отбеляза, че не сега е времето да се започне война между институциите и заяви, че той и депутатите му са склонни да дадат "шанс на президента да спазва конституцията и да се държи като президент".

"Стана ясно, че Атака не подкрепят правителството, сега остава да разберем дали искат да работи парламентът. Другата алтернатива са предсрочни избори", подчерта соцлидерът. „Имаме готовност да отидем на предсрочни парламентарни избори, но това означава, че нито един от въпросите, които остро засягат живота на гражданите, да не бъде решен", заяви Станишев.

"Това, което днес се случва пред парламента, изобщо не представлява гласа на българските граждани", категоримен е Станишев. По думите му има 200-300 души, сред които доста добре идентифицирани, мотивирани хора, които представляват определени интереси, в това число и икономически. "Не случайна е съпротивата и срещу законовите промени, които готвим, които да намалят цените на тока и които да засегнат много икономически интереси", коментира червеният лидер.

„Ние уважаваме протестите, които са спонтанни и граждански. Виждаме все по-голям процент на организация – и политическа, и финансова. В това число едни и същи кукловоди, които са правили сценарии през годините на прехода, които представляват и корпоративни интереси. На това няма да се подадем", отсече Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай