Станишев: Не постигнахме съгласие за националната сигурност

Станишев: Не постигнахме съгласие за националната сигурност | StandartNews.com

София. "Единственото прието предложение на това заседание е сериозните дискусии по системата за национална сигурност да се проведат на отделно заседание." Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на КСНС.

"На това заседание не бяха поканени ръководителят на НСО, на НРС, нито главният прокурор, нито председателят на ВКС, а всички тези институции имат отношение към сектора на националната сигурност. Това беше прието от всички", каза Станишев.

"На КСНС имаше едно основно непреодолимо противоречие и то се заключава в позицията на ПП ГЕРБ. От нощта на изборите тя не признава по същество проведените избори, иска тяхната касация, и оттам произтичат всички останали проблеми и действия на ПП ГЕРБ. Няма как да се води конструктивен диалог, когато не желаеш да приемеш факта, че си в изолация, че няма как да сформираш правителство", коментира лидерът на социалистите.

"От февруари България се намира в нова ситуация на перманентни протести, породени от дълбоко недоверие в работата на институциите и накърненото чувство за справедливост. Протестите, които започнаха с темата за сметките на тока, се развиха в много по-цялостно искане за промяна. На изборите 2/3 от българските граждани гласуваха не за партията, която управляваше, а за промяна на статуквото. Тази промяна трябва да е дълбока и системна. На КСНС отстоявах да се изрази уважително отношение към протестите на хората, които имат своите искания, да се изрази очакване протестите да минават законосъобразно без призиви към насилие и да бъдат предпазени от нарушаване на гражданските права на други хора", добави Станишев.

"Вчера НС прие много ясен пакет от мерки, при това спешни и неотложни, насочени за подкрепа на хората чрез въвеждане на нов модел за ценообразуването в областта на енергетиката, така че да се постигне намаляване на сметките чрез конкретен пакет, подкрепящ хората в най-тежко положение, засилване мерките на пазара на труда. Този пакет включва и подкрепата за бизнеса, разплащането в график от страна на държавата, окуражаване на българското производство, на малкия и среден бизнес и пакет от мерки, свързан с диалога между институциите и гражданското общество", подчерта червеният лидер.

"Институциите да работят в обществен интерес, да доказват, че решават реалните проблеми, които измъчват хората всеки ден", призова Станишев.

"По всички останали предложения, отправени от наша страна, имаше бойкот и отказ на ГЕРБ, която има само една позиция – предсрочни избори по действащото законодателство, направени по същия начин, както предишните и това е неприемливо за ПГ на Коалиция за България", каза още Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай