Станишев към десните: Извинете се на Шулц

Станишев към десните:  Извинете се на Шулц | StandartNews.com

Виктор Понта показа на Сергей най-мощния лазер в света

"Извинете се на Мартин Шулц". За това призова десните лидери в Европа президентът на ПЕС Сергей Станишев. Изказването си той направи, ядосан от скандален коментар на лидера на десноцентристката партия "Народът на свободата" Силвио Берлускони.

На откриването на кампанията си бившият премиер на Италия отново повтори думите си от преди десет години, като нарече кандидата за президент на ЕК Мартин Шулц "подходящ за охранител на концентрационен лагер". Вчера той отиде дори по-далеч, като заяви, че за германците "концентрационните лагери никога не са съществували".

Пред над 10 000 привърженици на социалистите Станишев се обърна към лидерите на дясната ЕНП с призив да се извинят за думите на Берлускони и да "осъдят" "презрителния" коментар. "Тези думи на Берлускони са обида не само към Шулц, а и към целия германски народ", заяви Станишев, обръщайки се и към канцлера на Германия Ангела Меркел с призив да се дистанцира от коментара на Берлускони.

В събота лидерът на Столетницата бе в Румъния, където откри надпреварата за Европейския парламент. Лично премиерът и лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта и министри от кабинета му посрещнаха Станишев и Шулц на летището. При посещението в румънската столица Букурещ двамата се запознаха с голям европроект в Института по ядрена физика в Мъгуреле, на около 10 км от столицата. Там скоро ще бъде завършен проектът за най-мощния лазер в света. Сергей Станишев и Мартин Шулц бяха придружени при обиколката си на обекта от министъра на образованието, научните изследвания и технологичното развитие Минеа Костою.

Късно в петък вечер пък няколко хиляди привърженици на БСП посрещнаха Шулц у нас за откриването на кампанията на Столетницата в България. Стотици активисти на левицата изчакаха търпеливо досегашния председател на Европарламента на ВИП терминала на летище София. "Победа, ще победим!", изрече фаворитът на левите в Европа за нов шеф на Еврокомисията секунда след като стъпи на българска земя, а леви симпатизанти го посрещнаха с призиви "Мартин - президент!". В залата присъстваха и председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и министри от кабинета. "Победата ни е кауза и за България", надъха своите Станишев.

Премиерът Пламен Орешарски се обърна към Мартин Шулц с думите: "Скъпи Мартин, Европа има нужда от промяна. Ние виждаме в теб новия лидер след толкова години отсъствие на лидер. Искаме нова Европа!". Шулц бе категоричен, че не иска Европа да бъде на две различни класи граждани. И обеща, че ще подкрепя България "на всяка крачка, защото Европа не е само Европа на единния пазар, но и на споделените ценности".

Премиерът Орешарски разговаря с Шулц и на четири очи. По време на срещата двамата са обсъдили възстановяването на икономиката у нас и в Европа, ситуацията в Украйна и европейската позиция, както и младежката гаранция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай