Станишев: Имаме изпълнителна власт за първи път от години

Станишев: Имаме изпълнителна власт за първи път от години | StandartNews.com

София. "Сега зa първи път от години имаме изпълнителна власт, която се отчита и пред българското общество и пред българския парламент". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна.

Най-сетне имаме държава, която се основава на институции и правила. Преди държавата се управляваше като лична собственост, държавата беше окупираната от групировка, начело с ГЕРБ, коментира още Станишев. До преди 7-8 месеца министър-председателят се явяваше в Народното събрание като Господ, раздаваше оценки, правеше си пиар и си тръгваше", продължи Станишев.

"Правителството прави обратното на това, което правеше Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ и го прави с последователност и решимост. От първия ден имаме ясна социална ангажираност, това правителство направи повече социални неща за 6 месеца, отколкото Борисов за 4 години", каза още от трибуната лидерът на БСП.

Правителството на Пламен Орешарски показва, че изпълнява каузата и мисията за освобождаване на обществото и държавата от оковите на страха, за възстановяване на образа на държавата като предсказуем фактор за бизнеса и за проявяване на социална загриженост към хората, продължи изявлението си Станишев. "Беше ни представен самокритичен отчет на правителството, който посочва реално свършена работа, без да рисува всичко в розово", добави той.

"От отчета на правителството може да се направи извод за това, че посоката на развитие е променена. От Коалиция за България оценяваме положително свършеното до тук, приемаме самокритичността на правителството, защото не бива да отричаме, че огромни системни проблеми не са решени и даже не са и докоснати, но важното е, че правителството го осъзнава", уточни социалистът.

"Очакваме диалог с парламента. Социалната ангажираност на правителството и възстановяването на социалната държавата трябва да проличат още по-ясно. Трябва да се търсят резерви чрез още по-голямо увеличаване на приходите в бюджета. Очакваме много по-бързо и по-ефективно усвояване на средствата от европейските фондове и стартиране максимално бързо на следващия програмен период", подчерта лидерът на БСП.

Правителството ясно трябва да осъзнава, че то е функция на българския парламент. Оттук нататък ще бъде още по-трудно. Силите на реваншизма ще направят всичко възможно, за да се върнат на власт, за да я консумират, каза още Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай