Станишев: Готови сме на разговори за национално съгласие

Най-лесното е Орешарски да подаде оставка, каза лидерът на БСП

Станишев: Готови сме на разговори за национално съгласие | StandartNews.com

София. „Ние сме готови да разговаряме за принципите за национално съгласие, за нов обществен договор". Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев на обсъждането на актуализацията на бюджет 2013.

Станишев обясни, че трябва да се сложат ясни опори между ролята на държавата и политическите и икономически субекти. „Дайте да изработим нови правила за отношенията между държавата и икономическите субекти", призова той.

„И премиерът Пламен Орешарски, и партиите, които подкрепят правителството са готови на разговори, но не и с ултиматуми", каза още Станишев и уточни, че бюджетът, който е планирала ГЕРБ, няма предвидени средства за септември за хората с увреждания.

„Дайте да разговаряме, но първото условие – спазване на правилата на демокрацията. Демокрацията е такава, че българските граждани взеха решение. Най-лесното е Пламен Орешарски да подаде оставка. Това ще консолидира целта на Цветанов в ГЕРБ",коментира Станишев.

„Ние да имахме група от 97 депутати в миналия парламент, Боже мой, колко безобразия на ГЕРБ нямаше да бъдат допуснати", уточни той и продължи с темата за антиправителствените протести. Той изрази съмнение, че има провокатори, които нагнетяват напрежението сред протестиращите. „Има информация за активисти на ГЕРБ, от Перник, от Пловдив, които са участвали в това. Това е политически въпрос, на който дължите отговор", съобщи Станишев.

"Не одобрявам агресивни действия, към когото и да са предприети. Когато говорим за миналото и настоящото, през февруари имаше команда на МВР, завчера, въпреки замерването на полицаи с камъни и бутилки, въпреки съзнателния натиск върху полицията, те се държаха максимално цивилизовано. Това беше новото и различно лице на протеста. Бяха вклинени групи, целящи сблъсък и окървавяване", каза Станишев.

По думите му има и информация за участие на активисти на ГЕРБ и попита дали това по политическа команда на ГЕРБ ли е било? „ Това е политически въпрос, на който дължите отговор, когато призовавате да се чуе гласът на протестиращите", каза още лидерът на БСП.

„Да, ситуацията е трудна – политическа криза, много сериозна нестабилност, която започна през февруари с много ясна воля на огромна част от българските граждани за промяна. Защо се стигна до избухване на недоволството? Защото 4 години всяко гражданско недоволство, протест и несъгласие, бяха потискани, страната беше превърната в тенджера под налягане и всеки, който се осмеляваше да възроптае, беше санкциониран", заяви Сергей Станишев и обобщи, че това е бил манталитетът на ГЕРБ. Той определи оставката на Борисов като добре пресметнат политически ход, за да не се насочи целият гняв срещу партията ГЕРБ, а не съобразяване с желанията на хората, които са били стотици хиляди и във всички големи градове на страната. „Когато ГЕРБ казва, че това правителство трябва да си ходи трябва да казват и каква е целта - замитане на следите от безобразията, от тефтерчето на г-н Златанов и ролята на Искра Фидосова и много други представители на различно ниво на ГЕРБ .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай