Четвъртък,

Станишев: ГЕРБ ме канят в гражданската квота за евровота

От: Стандарт -
716
Станишев: ГЕРБ ме канят в гражданската квота  за евровота
A
A
A

 

ГЕРБ ми отправят "спасителни пояси", казват, че имат гражданска квота.  Така президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев коментира пред БНТ с версиите, че може да не намери място в листата на БСП за предстоящите през май избори за Европейски парламент.

Важно е лидерът на ПЕС да бъде в ЕП. Представете си лидерът на БСП да не е депутат, каза Станишев, обяснявайки защо мястото на президента на ПЕС е в Европарламента. И посочи координиращата роля между партиите и премиерите от семейството на левицата, която има президентът на ПЕС, за да бъдат постигани левите политики. Това е инструмент, не е синекурна длъжност, бе изводът на президента на ПЕС.

Водещият Георги Любенов му припомни други "новини" - че евролистата на БСП ще води Елена Йончева. "Да оставим спекулациите настрана! Ако някой си мисли, че може са скара Елена и мен, трудно ще го постигне", бе категоричен Сергей Станишев.  Запитан има ли ресурс кабинетът "Борисов 3", да изкара пълен мандат, Станишев каза: "Има един урок от всички протести. Стабилността не е достатъчна, трябва да има цели - икономически, социални, които да дават резултата на хората. Само това може да гарантира стабилност. Всичко останало е временно!"

И за предстоящата година обобщи: "Няма да скучаем!". По-рано в разговора Станишев отговори на въпроси, свързани с протестите в Европа и предстоящите избори през май. 

"Има две заплахи за Европа. Едната е разрушителният национализъм. Какво казва той? Ние ще ви защитим, като ви оградим, ще ви върнем в "доброто старо време", което всъщност никога не е съществувало. Никаква ограда няма да ни предпази от бежанска вълна, ако има такава.

Другата заплаха е статуквото на Европейската народна партия (ЕНП). От 20 години ЕНП управлява ЕС. Те казват - всичко е наред, кризата е преодоляна, има икономически ръст. Но хората протестират, има огромен гняв. Жълтите жилетки не са само френско явление", каза Станишев.  Президентът на ПЕС отговори и на въпроси какъв е шансът Франс Тимерманс, кандидатът на ПЕС за шеф на Европейската комисия, да я оглави. "Това е съвсем възможно и ще бъде голям успех, ако го постигнем. Очаквам в Дания и Финландия да спечелят социалистите до европейските избори. Може да имаме повече премиери. Но преговорите за това как ще изглежда бъдещата Европейска комисия ще започнат след евроизборите", каза Станишев.

Защо лицето на БСП и българската левица е различно в България, и в Европа по теми като Истанбулската конвенция и Пакта за стабилност, попита водещият.  "Ако конвенцията се казваше Цариградска, общественото отношение може би щеше да бъде по-различно. По-различно щеше да бъде и ако големите партии - ГЕРБ и БСП, се държаха отговорно, с достатъчно мъжественост и не се бяха поддали на една пропаганда от страна на крайната десница, националистите, които ни плашат с какво ли не. Истината е, че този въпрос към момента в България не е на дневен ред, решен е от Конституционния съд. Но не е решен друг въпрос - за насилието над жени. 30 жени, българки, през тази година са убити от своите съпрузи или партньори. Тази година не говорихме за центрове за защита. Една година мина, нищо не е прието.БСП се ангажира да прокара такова законодателство", отговори Станишев. А по темата за миграцията изтъкна, че различните държави в ЕС имат различни интереси. "В наш интерес е Дъблинският регламент да бъде променен. Тук нашите интереси с Унгария се разминават. Унгария иска бежанците да остават там, където са влезли", посочи той.

Разговорът в студиото започна с теми по демографската политика. "Демографската политика е една от темите, по които много се говори, но трябва да се обсъжда много по-системно. Ако търсим решение на проблема, за да ни има като нация, трябва сега да се разработят много взаимосвързани политики. Не само за майчинството, но и за образованието, за старта в живота на младите хора. Трябва сега да се инвестира, за да има резултати след 20 години", изтъкна той. И по тази тема мното се бият барабаните, но много малко се прави като сериозна политика, бе категоричен Станишев.

"Европа преживява една трансформация, светът се променя, Европа търси своето ново място. Брекзит е едно сериозно предизвикателство. Но наблюдавайки този процес - в какъв хаос се намира Великобритания, това е много добра застраховка срещу подобни идеи. Целият референдум там беше изграден върху лъжи", каза още Станишев.

"Нашият интерес като страна е да бъдем в ЕС, да отстояваме нашия интерес, да намираме балансите, да ни уважават. Но, ако сам не се уважаваш, ако нямаш самочувствие, никой няма да те уважава", продължи той. И запитан за евроскептицизма, не скри, че и в България отношението към ЕС се променя. "Подкрепата за ЕС е от високата в Европа, но е спадаща, защото много от политиците се опитват да прехвърлят проблемите върху ЕС", каза той.  "Говори се за бюрократите в Брюксел. Най-силната институция в ЕС е Европейският съвет, където заседават премиерите. Там често надделява националният егоизъм", поясни Станишев.  "Европа е толкова крехък експеримент, уникален след толкова войни. Повече от 60 години живеем в мир. Затова заедно с проблемите като неравенството, не бива да се изхвърля и "бебето", заедно с "водата"", бе категоричен президентът на ПЕС.

Запитан ще напълнят ли несистемните играчи новият ЕП, той отговори: "Крайните националисти ще имат ръст, но ще бъдат в периферията на институциите и ЕП. Амбицията на социалистите е да бъдем в основата на широк алианс, заедно със зелените, по-левите, либералите. Казах на конгреса на ПЕС, че ако искаме хората да ни повярват, трябва да признаем и нашите грешки. В годините, когато имахме 15 премиери не успехме националния социален модел да го прехвърлим върху целия ЕС. А особено след кризата 2008 г. твърде много хора се почувстваха изолирани." "Думата на следващата година е избор - всеки трябва да направи своя избор - за бъдещето на Европа, за бъдещето на България", обобщи разговорът в студиото на БНТ Сергей Станишев.

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бсп Станишев

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички