Сряда,

Стана ясно кога идва новият американски посланик

От: СТАНДАРТ -
1338
Стана ясно кога идва новият американски посланик
A
A
A

Българският посланик в САЩ и бивш военен министър Георги Панайотов разкри кога идва новият американски посланик в София. В интервю за БНР Панайотов съобщи, че няколко пъти се е срещал с Кенет Мъртън - човекът, който ще замести Херо Мустафа. "Най вероятно в края на март, началото на април ще пристигне в България, за да връчи акредитивните си писма. Професионалист, дипломат от кариерата с много богат професионален опит. Бил е включително посланик в Хаити и в Хърватия", заяви българският дипломат.

"Обсъждаме това, което се случва в света, в България. Темите са ясни. Първо е войната в Украйна и това, че свободният свят трябва да помогне на Украйна да защити свободата си, независимостта си и суверенитета си. И България го прави това нещо", обяви още Георги Панайотов. И добави: "Официалната позиция на България и на българската държава е в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Това означава заедно с Крим и с Донбас.”.

Георги Панайотов коментира и вновия списък „Магнитски”, в който с конкретни факти бяха посочени бившите министри на финансите Владислав Горанов (ГЕРБ) и Румен Овчаров (БСП), бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов и Александър Николов и лидерът на русофили Николай Малинов.

"В едно нещо съм сигурен. За да публикуват САЩ такъв списък, за тях има неопровержими доказателства за вината на тези хора. Тази подкрепа е много важна за България, защото приятелите си казват истината в очите. Така е най-добре - без заобикалки, без шикалкавения. За да се реши един проблем, той трябва да бъде назован, дефиниран", заяви Панатйотов,.

"Мисля, че и без САЩ България знае, че има проблем с корупцията. Трябва да се научим как да го решим", допълни той. По негово мнение САЩ всъщност ни подкрепят в нашите усилия да се борим срещу корупцията и показват, че ние имаме проблем с нея.

"Трябва да бъдем по-ефективни. Трябва да знаем как да се борим по-добре. В списъка фигурираха имена на хора, които са били ангажирани в сектор "Енергетика", очевидно в него има корупция, сериозна. За първи път аз не претендирам да съм запознат с всички доклади на Министерство на финансите на САЩ, не за България, а за света, но за първи път за България бяха споменати конкретни суми, които са откраднати от българския данъкоплатец - 5 милиона, 50 милиона в офшорни сметки и т.н", обяви дипломатът.

"Ние и САЩ сме съюзници, приятели и стратегически партньори, защото поддържаме и развиваме стратегически диалог по всякакви въпроси", заяви Панайотов и добави: "Аз съм много щастлив и горд, че беше сключен най-сетне договорът между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво, защото България така диверсифицира източниците на ядрено гориво.

Няма да бъдем зависими вече от Русия за доставка на ядрено гориво за блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Знаете за решението на парламента да възложи на правителството да започне преговори за изграждането на допълнителен блок в същата атомна електроцентрала, пак с "Уестингхаус", защото площадката, която е готова, на нея могат да се изградят два типа реактори - руски и американски". По негови думи е очевидно, че за руски вече не може да става въпрос. "Остава на "Уестингхаус"", смята той.

Панайотов припомни и, че многоцелевите изтребители F-16 за България вече се правят в завода на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, щата Южна Каролина. "Благодарение на съдействието, оказано от САЩ, България не изпита недостиг на газ. След като беше спряно подаването от "Газпром" в разрез със съществуващия договор, американски втечнен газ беше осигурен и дойде до България. Стигна до българския потребител и така българите не стояха на студено, а стояха на топло", заяви Панайотов.

Дипломатът коментира и това, че президентът понякога прави изказвания за войната в Украйна, които се тълкуват нееднозначно." Президентът представляваше България в миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид. Съвсем наскоро участваше в срещата на така наречената група Б9, т.е. страните от източния фланг на НАТО. И двата форума завършиха с официални документи, в които не пише нищо по-различно от това, което казах, че е позиция на България", заяви бившият министър на отбраната.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията