Неделя,

Стамен Янев проговори за акция "златни паспорти"

От: СТАНДАРТ -
Стамен Янев проговори за акция "златни паспорти"
A
A
A

Шефът на Българската агенция за инвестициите Стамен Янев проговори за прокурорската акция "златни паспорти". Държавното обвинение проверява от сутринта агенцията за инвестиции и три министерства. Образувано е досъдебно производство за организирана престъпна група, осигуряваща незаконно инвестиционно гражданство. Сигналът за схемата бе даден на прокуратурата от депутата от ДПС Хамид Хамид. Към настоящия момент не е имало компетентни органи, които да се влизали в сградата на Агенцията за инвестициите, заяви изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев пред журналисти. По-рано днес се появи информация, че кабинетът му е обискиран.

"От вчера сме получили необходимите искания, подготвяме документите, ще предоставим пълната информация и достъп. Кабинетът на директора на Агенцията по инвестициите е прекалено малък, за да побира каквито и да е документи. Те са в сградата, колегите ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи. Агенцията нито издава визи на чужденци, нито представя средства, нито контролира лицензирани финансови институции, не издава документи за постоянно пребиваване, нито има общо със „златния паспорт“, посочи Стамен Янев.

"Не издаваме "златни паспорти", а единствено удостоверения, с които да се кандидатства по съответната процедура", разясни той.

Стамен Янев заяви, че Българската агенция за инвестиции единствено удостоверява факта на осъществената инвестиция - нито проверява хората, нито издава постоянно пребиваване. И подчерта, че "няма повод за притеснение".

"Съвсем други процедури имат компаниите да направят инвестиции и да получат сертификат за клас инвеститор, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Ние не получаваме информация кой е получил паспорт и кой не е", коментира още изпълнителният директор на Агенцията. "Лицето е задължено, ако има изменение в обстоятелството, да информира Агенцията - тогава се уведомяват компетентните институции, че има промяна в обстоятелствата", посочи той.

"Нашата задача е да спазваме закона - дали да има такава процедура или да няма, това е политическо решение. Такъв тип програма има още от 1999 година, 2013 е променен закона и е дадено възможност Агенцията по инвестициите да отговоря за това нещо. Дори с изненада наскоро научих, че народният представител Хамид Хамид (бел. ред. - депутат от ДПС) всъщност е един от яростните защитници на тази промяна през 2013. Такава програма е имало много по-рано и дали да има, или да няма, е политическо решение", коментира още Стамен Янев.

Той изрази мнение, че такъв тип процедури трябва да се премахнат.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички