Спортният министър проговори за драмите във футбола

В шахмата има 6 федерации, които не могат да намерят обединение

Спортният министър проговори за драмите във футбола | StandartNews.com

"Във футбола могат да помислят да намалят броя на чужденците в българското първенство", каза в студиото на бТВ министърът на спорта Димитър Илиев.

"Едва ли има човек, който да не преживява, това което се случва с националния отбор. Проблемите са трупани в годините назад и решенията няма да дойдат бързо. Трябва да се обърнем съм детско-юношеските школи, да се заложи таланти. Футболът може да наложи квоти за чужденци, както е във волейбола, например", е мнението на рали шампиона.

Според него държавата трябва да финансира всеки спорт, но във футбола е различно, защото клубовете са професионални и там се получава конфликт.

"Не трябва да говорим само за футбол, а за високо спортно майсторство. Федерациите са задоволени, програмите са в действие. Допълнителни 3 200 000 лв. са осигурени за олимпийските спортове. Двойно са увеличени и парите за детския спорт. Досега се даваха 3 лв. за дете в детска градина на година и 5 лв. за ученик.

С тези средства се осигурява спортната инфраструктура в детските градини, училищата и университети.

Спортистите, които имат олимпийски квоти, ще се подготвят на ниво за Игрите догодина. Надяваме се на добра реализация и в Париж. Всички очи са вперени в този форум."

Относно казуса с "Българска Армия" той каза: "Има внесена жалба, не е приятно. Тъкмо бяха на стартовата линия. Сега пак се влиза в процедури и ще има забавяне. Държавата има общо дружество с ЦСКА, надяваме се бързо да се разрешат нещата. Когато нещата влязат в съд и се пускат жалби, процедурите са дълги."

А за нов Национален стадион допълни: "Хоризонтът на нашето правителство не предполага нов стадион. За 18 месеца е много трудно да бъде завършен такъв проект."

Димитър Илиев не подмина и неуредиците в шахмата.

"Когато егото на определени личности стане по-голямо от самия спорт, резултатът е катастрофата за тези, които най-малко заслужават - състезателите. В шахмата има 6 федерации, които не могат да намерят обединение и не могат да седнат и да се разберат".

Той обясни, че това, което прави министерството е полезно. Постът му обаче бил временен и няма как някой да остане министър постоянно.

"В личен план ще ми бъде по-добре да не съм министър, но в обществен - е полезно това, което правим и хората го харесват. Този пост е временен и това не ме плаши изобщо", завърши Илиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай