Спират нелегалните цигари с нов закон за тютюна

Спират нелегалните цигари с нов закон за тютюна | StandartNews.com

София. Нов закон за тютюна ще пресече нелегалната търговия с тютюн и цигари. И ще сложи край на системните проблеми на тютюнопроизводителите от ненавременното изкупуване на реколтата, както и на ниските цени на стоката им. Новите текстове минаха на първо четене в земеделската и в икономическата комисии към парламента. Новият закон за тютюна ще доведе до премахване на всички форми на незаконна търговия с тютюневи изделия, категорични са вносителите, сред които е и зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов.

Текстовете получиха подкрепата на производителите и преработвателите на тютюн. Председателят на асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев подчерта, че с новия закон най-после ще се постигне сигурност в цялостния цикъл от производството до преработката. "Държавата се събуди", заяви по време на дебатите в земеделската комисия Цанка Кемалова, председател на Българската асоциация на тютюневата индустрия (БАТИ).

Само за миналата година по данни на асоциацията от МВР е задържан два пъти повече тютюн, отколкото е продаден в търговската мрежа, заяви тя. "15% от тютюна в страната минава през сивия сектор, от което за бюджета са загубени между 400 и 600 млн. лв. от акцизи", подчерта Николай Тончев от името на браншовите организации в сектора. "Законът ще даде на малките производители сигурност, че няма да бъдат лъгани кога ще им бъде изкупен тютюнът", отбеляза пред депутатите кметът на Сатовча д-р Арбен Мименов, който е и шеф на Сдружение на производителите на ориенталски тютюн у нас.

В новите текстове е разписано създаването на браншова камара, която да брани интересите на хората в сектор тютюн. Ще бъде създадена и Изпълнителна агенция за тютюна, а всички тютюнопроизводители ще влязат в специален регистър. Регистър ще има и за търговците. Новият закон за тютюна ще смени нормативната база от 1993 г., по която са правени над 30 поправки, коментираха юристи от БСП и ДПС. Очакванията са следващата седмица законът да се гледа на първо четене и в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай