Събота,

Спецзвено ще следи публикациите и троловете в социалните мрежи

От: СТАНДАРТ -
Спецзвено ще следи публикациите и троловете в социалните мрежи
A
A
A

Спецзвено ще следи публикациите и троловете в социалните мрежи. Toва заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на участието в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Към момента законодателството в България има текстове на база, на които интернет троловете да бъдат преследвани. Няма нужда да се правят допълнителни изменения, за да се криминализира едно или друго, каза още Божанов, цитиран от нюз.бг.

Директорът на дирекция "Информационна сигурност" в ДАНС Виолета Андреева коментира, че в ЕС повече се използва терминът "дезинформация", защото се счита, че думата "фалшиви новини" не обхваща пълния й обем.

С дезинформация ЕС се занимава още от 2016 г., като 2018 г. излиза Кодекс за поведение във връзка с дезинформация. Подготвени са предложения за промени в Закона за ДАНС за превенция, пресичане и противодействие на дезинформацията и хибридни заплахи.

Тя посочи, че темата за дезинформацията е много чувствителна и основните методи са навременно предоставяне на информация за развитие на такива процеси, както и предаването им на компетентните органи.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров пък заяви, че се извършва регулярен мониторинг на социалните мрежи или телеграф канали с цел да бъде събрана информация за подготвени престъпления или нарушения на обществения ред. ГДБОП работи и по сигнали на граждани и организации, оклеветени по някаква публикация. ГДБОП и ДАНС ежедневно комуникират по темата за дезинформацията и фалшивите новини.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички