Сряда,

Спецов в акция. Хвана куп нарушения по границата

От: СТАНДАРТ -
761
Спецов в акция. Хвана куп нарушения по границата
A
A
A

Шефът на НАП Румен Спецов с изненадваща акция по граничните пунктове. В тях той хвана множество нарушения на данъчното законодателство. Акцията на данъчните бе координирана и се проведе едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП. Операцията е била тази нощ.

Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево” не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово” и ГКПП „Малко Търново”, обяви изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов на брифинг за журналисти на ГКПП "Капитан Андреево".

Фискалните устройства, които не са свързани със системата на НАП са стари модели, които не покриват изискванията и не са били подменени навреме. "Съгласно действащите разпоредби всеки касов апарат трябва да бъде свързан със ситемата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути", посочи той.

По думите му нарушенията са за десетки милиони левове, които не са отчетени като оборот. "Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобили, още толкова леки коли и автобуси - поне половината не са отчетени", подчерта Спецов и допълни: "От сумата, която се взима от леките автомобили - 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите. Според сключените договори фирмата, която обслужва системата, не заплаща такса за сметка на обслужването на пункта".

Ако касовите апарати не са свързани, то не може да се каже, че тази такса постъпва в държавния бюджет. "От фирмата, изразяват единствено съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до изясняване на случая", заяви изпълнителният директор на приходната администрация.

Санкциите, при допуснати нарушения от страна на обслужващата фирма, могат да бъдат в две насоки - от страна на НАП и от страна на държавата. "Касае се за глоби над 10 хиляди лева", подчерта Спецов. В момента тече цялостна проверка на фирмата, която обслужва фискалните апарати на ГКПП-тата.

"Поет е ангажимент фирмата да постави нови касови апарати и нова компютърна система на ГКПП-тата, за да може работата им да продължи и да не спира потока от автомобили", допълни изпълнителният директор на НАП.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички