Неделя,

Спецов с добра новина. Горивата може да поевтинеят

От: СТАНДАРТ -
6088
Спецов с добра новина. Горивата може да поевтинеят
A
A
A

Тенденцията е цената на горивата да спадне. Това каза в предаването „120 минути“ директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Според него причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена.

"Трябва да се отчете, че едни доставки са в период от 14-21 дни. Купувани са на по-висока цена, те идват, преработват се, търгуват се между дружества преди да стигнат до краен потребител. Така че, ако един танкер е купуван на определена цена, съвсем нормално е тази цена поне 21 дни да бъде различна от котировката към момента", заяви директорът на НАП.

По думите му държавата трябва да контролира спекулата, която имаше една нощ на изключително повишение на цените по бензиностанциите.

На въпроса защо „Лукойл“ 10 години отчита само загуби, Спецов обясни, че има няколко гледни точки по темата.

„Основният проблем с това неплащане, тези загуби на „Лукойл“ се дължат на един период 2014 – 2015 г. Една от големите суми, заради които те все още плащат и отчитат загуби е една много голяма инвестиция в размер на 1,5 млрд евро за инсталация за преработка на тежки метали, която са изградили 2015 г. Целият този разход, който са направили, все още се използва като т.нар. данъчен щит, тоест всяка една печалба след тази година отива за покриване на тези разходи", отбеляза Спецов.

Той допълни, че и в момента правят в ревизионни производства обследване на данъчни периоди 2014 г. и 2015 г., с което се цели да се провери т.нар. трансферно ценообразуване.

"Това означава формирането на цена между свързани дружества, която при равни други условия между несвързани дружества би била съпоставима. Тоест, ако ние с вас сме в някакъв вид свързаност дали нашите взаимоотношения и цената, която ще постигнем на база на определени критерии ще бъде такава, каквато две други независими една от друга", каза директорът на НАП.

По думите му това са дъщерни дружества под шапката на една голяма компания и се проверяват договореностите, които са постигнали чрез подписване на договори и определяне на цени дали са такива, каквито биха били на пазарни цени.

„За 2014 г. при завършеното производство сме установили, то е излязло с решение, там сме намалили тази данъчна загуба или сме увеличили финансовия резултат с 500 милиона лева. Сега имаме също такова производство и за 2015 г.“, обясни той.

"За да бъдем коректни трябва да кажа, че от миналата година, когато „Лукойл“ решава тотално да преустрои своята търговска дейност и разделянето на търговията от преработката, за 2021 година финансовите резултати са много добри и то положителни. 30 юни е срокът, в който те трябва да подадат декларация по корпоративно облагане, за да видим крайната годишна печалба, но текущите показатели са много добри по отношение на ДДС-то, така че аз съм убеден, че ще декларират добър размер на печалба“, каза още Румен Спецов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички