Социолози: "Биг Брадър" ще разколебае подкрепата за ГЕРБ

Социолози: "Биг Брадър" ще разколебае подкрепата за ГЕРБ | StandartNews.com

София. Скандалното изявление на Мирослав Найденов за тотално подслушване на министри ще разколебае всеки трети от електората на ГЕРБ. Това прогнозираха социолози пред БНТ.

"В обществото ни нямаше съмнения, че се е подслушвало нерегламентирано. Но това, което описа господин Найденов вчера, показа други мащаби на явлението, показа, че е ситуация от типа "Биг Брадър", каза социологът от "Сова Харис" Васил Тончев по повод изявлението на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че всички министри от кабинета "Борисов" са били подслушвани.

"Не може да не има много широк отзвук в обществото. Ние правихме изследване експресно в големите градове на България буквално ден преди това. Големите градове са всъщност място, което беше и си остава бастионът на ГЕРБ. Те оттам получават голямата си подкрепа, там подкрепата им е около 30%, ако говорим за картината преди скандала, оттам натежаваше техният вот. Това, което виждаме от това изследване, е, че около една трета от хората, които биха подкрепили ГЕРБ, сега са в силно колебание дали да го направят", допълни той.

Социологът от Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов пък смята, че въпросът е върху кои точно избиратели това ще даде по-силно отражение. Неговата оценка е, че "Българският Уотъргейт" и конкретно скандалните твърдения на Мирослав Найденов няма да повлияят на твърдото ядро на ГЕРБ - "те са твърдо решили да гласуват за избраната от тях политическа сила и каквото и да се случи, ще отидат да пуснат вота". Отражението ще бъде върху периферията.

"Вероятно периферията, например в ГЕРБ, е около една трета. Тези 24-25 процента, които имат - 16-17 процента са твърдо ядро, около 1 милиона избиратели, останалите 8-9 процента са периферия. И между тях има някакви колебаещи", поясни Павлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай