Социолог посочи кой банкер ще е успешен премиер на България

Как ще се подреди политическият пъзел, коментира проф. Румяна Коларова

Социолог посочи кой банкер ще е успешен премиер на България | StandartNews.com

Как ще се подреди политическият пъзел, коментира социологът проф. Румяна Коларова пред БНТ.

"Нищо не може да се прогнозира и след консултациите. За ГЕРБ приоритет е редовно правителство, а за "Продължаваме промяната" (ПП) – темата за бюджета, като се надяват да се приеме бюджет, при който да няма голям дефицит и нарастване на дълга, които са важни за икономиката и нормалния живот. Как и доколко тези два приоритета ще се срещнат – не знаем", обясни политическата ситуация след консултациите на партиите при президента проф. Коларова.

"Голямата интрига е с кого ПП ще правят правителство, защото няма значение дали ще бъде направено при първи или при втори опит. Всички изявления ни напомнят на историята на "Има такъв народ" (ИТН) и историята в предишния парламент – където ПП обяви кабинет с ярки политически фигури и имаше подкрепата само на "Демократична България" (ДБ).Няма танго между ГЕРБ и ПП - това, което направиха е една малка стъпка, толкова. Няма шанс нещо да стане, когато ПП казва, че няма да направят правителство с ГЕРБ.

"Все едно не със затворени очи, а без да мислиш се говорят подобни неща. Тук не виждам логика отново да се отива на избори през август", посочи проф. Коларова.Тя направи препратка към управлението на Пламен Орешарски след като беше свален ГЕРБ от власт. Тогава процедурата беше извървяна за 3 дни, но там всичко беше предварително договорено.

"Тогава сблъсъкът между БСП, ДПС и Атака с ГЕРБ беше огромен, но въпреки това те се договориха до разумна процедура, която да доведе държавата до провеждането на разумни избори", върна лентата назад тя.

"Формулата, която споделят част от избирателите е, че трябва да бъде договорено правителство с втори мандат, с експерти от двете страни. Но какво ще се договорят лидерите – не знаем. Това е най-разумното за партията на Борисов. За разлика от ПП – които нямат партия и структури. Ако продължат конфронтациите и се стимулира ирационалното, така се води държавата към катастрофичен сценарий", коментира Коларова.

"Да се ходи в посолства – това говори, че няма изолация. Лидерът на Възраждане ходи само в едно посолство. (…) Това, което се случва в България, е безпрецедентно и абсурдно. Това е див популизъм, което произвеждат политиците от ПП.

Тук има екстремна степен на популизъм. Всичко вече е в сферата на абсурда, защото от една година нямам нормални обяснения за поведението на ПП. Аз така и не разбрах, например, защо ПП не направи втори кабинет, а не веднага да се отива на предсрочни избори", изтъкна политологът.

Тя посочи, че ако се формира подкрепа за експертен кабинет, БСП и ДПС са съпричастни: "Нинова понеже много я закъсала, затова е нормално да бъде силно критична.

Що се отнася до "Възраждане" – ръстът нагоре на подобни партии има една точка на пречупване и това става, когато влязат в управление. Костадинов обаче са пази да влезе в управлението. Спомнете си Атака – когато влезе във властта и се видя колко е нелепа, аргументира тезата си".

Проф. Коларова разкри, че има име за успешен премиер на един експертен кабинет – Димитър Радев, който е шеф на Българска народна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай