Социалният министър отвърна на БСП, какво разкри за Гьоков

Какво каза Лазар Лазаров за проекта "Развитие на социалната икономика"

Социалният министър отвърна на БСП, какво разкри за Гьоков | StandartNews.com

Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров отвърна на сигнала на БСП до главния прокурор Иван Гешев за неправомерно изразходване на евросредства, част от парите за Плана за възстановяване и устойчивост. 

ВИЖ ОЩЕ: БСП със сигнал до Гешев, касае служебен министър

"Сигналът, който се твърди, че е внесен в прокуратурата е по отношение на проекта "Развитие на социалната икономика", е одобрен от предходното правителство. Тогава министър е Георги Гьоков. Проектът е одобрен от МС и тогава е внесен начинът на реализация. Това включва и закупуването на имоти за създаване на инфраструктура на социалните предприятия. Ако Гьоков е бил против реализиране на проекта чрез закупуване на имоти, е имал всички инструменти да реагира към онзи момент, преди одобряването на евросредствата. Очевидно не е реагирал. Той е могъл да предприеме действия за осигуряване на държавни и общински помещения за реализирането на този проект", заяви той, цитиран от Нова.  

По думите му Георги Гьоков има контакти с местните власти, но не е използвал и тази възможност. "Проектът предвижда създаването на 6 регионални фокус-точки за стимулиране и развитие на предприятията на социалната икономика. Те ще се разположат в шест областни центъра с оглед на необходимата налична инфраструктура и социални предприятия. Този проект е особено важен не само за социалните предприятия за заетост на хора с увреждания и в уязвимо положение, но е насочен и към други проекти, като условие за получаване на второто плащане към страната по Плана за възстановяване и устойчивост", разкри Лазаров.

Според него срокът за реализация е бил краят на 2022 г. "В момента, в който аз и моят екип дойдохме в министерството, не бяха предприети действия за неговото изпълнение. С това се поставя под риск второто плащане по ПВУ. Ние незабавно стартирахме дейностите по изпълнение на вече одобрения проект. Ние не сме поставяли допълнителни изисквания. Всяко действие по проекта се съгласува с фонд в Министерството на финансите. Няма самоволно действие от моя страна. Обърнахме се към областните управители за предоставяне на държавни имоти, не ни бяха предоставени. Обърнахме се и към кметовете за предоставяне на общински сгради, отново не получихме такива. Не търсим какви да е помещения, няма нужда от голям ресурс. Търсим точно определени помещения, които имат възможност както да оказват подкрепа на социалните предприемачи, така и да имат възможност да осъществят постоянна експозиционна площ", посочи той.

Лазаров уточни, че са получени 35 оферти от агенции за недвижими имоти. "От тях 22 не отговаряха на изискванията на площ, достъпност и други елементи. На тази база бяха оценени 13 оферти. Обърнахме се към независим оценител за пазарна оценка. Имаше офертирали фирми, които не приеха пазарната оферта, затова продължихме разговора с останалите", обясни министърът. И увери, че процесът е напълно прозрачен, а националният интерес е осигурен.

Той поздрави БСП за безкомпромисната толерантност към проявите на корупция. "Спестили сме 2,2 млн. от покупката на тези имоти, като сме изразходвали 3,18 млн. Основният ни мотив е ефективно изразходване на обществения ресурс", отбеляза Лазаров. 

Увеличаването на границата на бедността с 22% е повлияло на над 670 000 хора с увреждания, които получават ежемесична финансова подкрепа, спомена още той. И припомни, че всеки десети български гражданин е бил подкрепен от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай