Социалисти почистиха осквернения Паметник-костница в "Лозенец"

Крайно време е да спрем възраждането на неофашзма от хора, готови на всичко, за да се харесат на западни фондации, категоричен е общинският съветник от БСП Николай Велчев

Социалисти почистиха осквернения Паметник-костница в "Лозенец" | StandartNews.com

Социалисти от БСП - "Лозенец" почистиха осквернения Паметник-костница на територията на района. Инициативата е на общинския съветник от групата на "БСП за България" и председател на Районния съвет на социалистите в "Лозенец" Николай Велчев. В почистването се включи и председателят на Младежкото обединение в БСП - София Габриел Вълков.

"По-всички международни договори ние сме длъжни да опазваме паметниците. Крайно време е да спрем възраждането на неофашзма от хора, готови на всичко, за да се харесат на западни фондации, коментира Николай Велчев. - В основата на неолиберализма е русофобията. Тя служи като инструмент на шепа хора да се изявят временно на политическата сцена. Оскверняването на паметници е вандалски акт. А когато говорим за Паметник-костница в "Лозенец" е нарушение на всички международни правни и морални норми за опазване на войнишките паметници. Години наред такива монументи системно са обект на вандализъм, но подобни деяния са в грубо нарушение на Женевската конвенция, съгласно която всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна, като те са неприкосновени".

Един от белезите за цивилизовано общество е именно да пази, уважава и предава историята на поколенията, каза Габриел Вълков и добави: "Вярваме, че историята трябва да се пази на всяка цена, точно заради събития като настоящите. С действията си държавници в днешно време няма как да отменят геройството на хората, които са дали живота си в името на България. Ние сме длъжни да пазим, уважение и да разказваме на следващите поколения историята с всички нейни възходи и падения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай