Софиянци заслужават по-добър живот

Софиянци заслужават по-добър живот | StandartNews.com

Очаквам повече хора, които желаят промяна, да гласуват, казва Зорница Василева, кандидат за общински съветник от РБ в столицата

- Г-жо Василева, защо решихте да се включите в листата на Реформаторския блок (РБ)?

- За мен винаги пречка за влизането ми в политическия живот на България е било желанието на водещите партии да запазят статуквото. В последните години тези, които истински желаят промяната, успяха да създадат една по-различна политическа сила въпреки трудностите и яростната съпротива, която срещаха на всяка крачка. Аз винаги съм имала огромно желание да работя за подобряването на живота на всички нас, живеещите в София, и Реформаторският блок успя да ми предложи една истинска и солидна платформа, върху която да градя бъдещите промени.

- Какви са Вашите очаквания за изборите?

- Очакванията ми са този път повече хора, които желаят промяна и подобрение на сегашното положение, да дадат важния си глас. Основната пречка за много от тях е чувството, че нищо няма да променят, но бих искала да им припомня надписа върху Народното събрание.

- Какви са целите на групата Ви, ако влезете в общинския съвет, кои са приоритетите Ви?

- Да превърнем София в добре устроен град, сигурен, удобен за живеене и привлекателен за инвестиране. Столицата ни има огромни природни заложености, които за жалост не се използват в пълния им потенциал. Ние ще работим активно за тяхното развитие и оползотворяване, за да могат гражданите на София най-накрая пълноценно да ги използват.

Друга основна идея, залегнала в целите на нашата група, е София - зелен град. Качеството на въздуха, който всички дишаме, трябва да бъде подобрено възможно най-бързо и ефективно.

Последните години дисбалансът между отделните райони става все по-остър и явен. В момента 70% от частните инвестиции са насочени към 30% от територията на града. Наш приоритет е да подобрим средата за бизнес и инвестиране в цяла София.
Градската среда в столицата е печално известна с ниското си качество. Всички страдаме от липсата на паркоместа, лошото състояние на тротоарите и пътищата, недостатъчното улично осветление и ужасната канализация. Няма достатъчно места по детските градини за нашите деца, нито площадки и градинки, където да играят. Наистина проблемите са изключително много. На неща, които трябва да са базови права на гражданите на една европейска столица, в София се гледа като на лукс. Пак казвам, наша цел е софиянци да могат най-накрая да получат това, което им се полага - добър живот.

- Какво бихте променили в София, опишете подробно?

- През последните години ставаме свидетели на все повече и все по-смели корупционни схеми в сферата на обществените поръчки. Средствата, които трябва да отиват за бъдещето на София, все по-често изчезват в нечий джоб. Ясната процедура по възлагането им е само част от решението, изпълнението им е често недоглеждан процес, който най-пряко засяга гражданите. Друг основен проблем, който не вижда достатъчно внимание, е некомпетентността на служителите, която е причина за загубата на също толкова обществени средства, колкото и от корупцията. Професионалният ми опит в тази сфера ми дава увереност, че мога да подобря процеса на усвояване на публични средства и по този начин пряко да спечеля на София крайно нужните й средства. Средства, липсата на които винаги е била цитирана като основна причина за неизпълнението на предизборни обещания. Когато се реши проблемът с паричните потоци, тогава вече може реалистично да се работи за облагородяване на градската среда.

Но за решаването на много от проблемите, дори и при адекватно финансиране и прозрачни процедури, ще трябва дълго време, а някои от тях не търпят отлагане. Такава е ситуацията с детските градини. В последно време децата в София биват систематично лишавани от правото да посещават детска градина с оправданието, че няма достатъчно места и че е създадена честна и прозрачна точкова система. Това не е решение на проблема. Както не е и реалистично да се твърди, че могат в минимален срок да се открият достатъчно детски градини, за да задоволят нуждата на всички. Те ще бъдат построени, но дотогава никой не дава решение за съдбата на тези деца. Проблемът би могъл да бъде своевременно решен чрез легализиране на детските кооперативи, като се създаде възможност за публично-частно партньорство, като общината предостави част от неоползотворения си сграден фонд за целта. Това би дало и възможността на родителите да имат по-голямо влияние върху начина, по който се отглеждат и възпитават децата им. Въпреки ефективността си, доказана от вече съществуващите макар и малко на брой такива кооперативи, това е краткосрочно решение, като след време целта е родителите да имат избор между него и вече адекватния брой детски градини.

Въпреки че проблемите са много, аз съм достатъчно мотивирана и притежавам нужните опит, качества и умения, за да мога да работя за тяхното решаване и по този начин пряко да подобря живота на всички граждани на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай