Сметната палата става с петчленен състав, избира го НС

Сметната палата става с петчленен състав, избира го НС | StandartNews.com

София. Сметната палата ще има петчленен състав. Това решение приеха депутатите на второ четене днес след дълги спорове по темата.

Така върховният одитен орган да се състои от петима членове – един председател, двама заместници и двама членове.

Освен това съставът на Сметната палата ще се избира от Народното събрание.

Мая Манолова от БСП предупреди, че в модела на Сметната палата ще се види и модела на новата власт. В първоначално предложения законопроект се предвиждаше Сметната палата да се превърне в тричленен, вместо в колективен орган. Но между първо и второ четене бяха направени промени.

С така извършената промяната се отменя закона, приет от кабинета „Орешарски" с мнозинството на БСП и ДПС, превръщайки одитния орган в колективен с девет членове. При дебатите Красимир Янков от БСП посочи, че в така предложения текст се изключва възможността чрез колективен орган да се вземат решения в състава на Сметната палата.

„Мисля, че това не трябва да се допуска, а сега действащия закон в частта си състав трябва да бъде подкрепена", коментира Янков.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че трети състав на Народното събрание „си прави недобри игрички с независимия главен одитор на страната". „Главната цел тук е да се смени състава на Сметната палата", поясни той.

 Още решения вижте тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай