Сметната палата с указания към партиите за местния вот

За първи път на интернет страницата на институцията може да бъде открита електронна брошура

Сметната палата с указания към партиите за местния вот | StandartNews.com

Петдесет и пет от регистрираните досега за местния вот в Централната избирателна комисия (ЦИК) 132 партии, коалиции и инициативни комитети са поискали от Сметната палата удостоверения за подадени през последните три години отчети за финансирането им. Това каза председателят на одитната институция Димитър Главчев пред бТВ.

Той допълни, че на интернет страницата на институцията вече е публикувана електронна брошура с указания за изборите на 29 октомври. Главчев допълни, че няма промяна нито в законовите изисквания, нито във вида на декларациите, които партиите трябва да попълват във връзка с финансирането на предизборната кампания. Основните източници на доходи остават субсидиите и даренията.

Димитър Главчев обяви, че след предсрочните парламентарни избори на 2 април е налице дарение от 500 хиляди лева за партия.

Това, според него, говори, че няма притеснения, когато доходите на физическите лица могат да бъдат доказани, те публично да финансират определени формации. Председателят на Сметната палата допълни, че фактът, че декларациите за доходите на партиите са доста подробни, помага за изсветляване на източниците на тяхното финансиране.

"Цветан Цветков не е отстранен, а има решение за неговото освобождаване от Народното събрание. При изтекъл мандат беше предприета процедурата“, заяви още председателят на Сметната палата.

Той подчерта, че ще направи проверките, които са необходими. "Склонен съм да приема тезата, че този който назначава - освобождава, в случая Народното събрание", добави Главчев.

„Не виждам нищо лошо в това който и да е народен представител да идва в Сметната палата. Комуникацията с други институции е задължително условие по всички одитни принципи. В закона за Сметната палата е записано, че тя осъществява своята дейност независимо, но се отчита за дейността си пред Народното събрание“, заяви Главчев по повод това дали е имало среща на депутата от ДПС Рамадан Аталай в Сметната палата.

"Няма нищо лошо в комуникацията с народните представители", каза Главчев.

"Още в деня, в който ме избираха за председател на 28 юли, г-н Аталай дойде при мен и шеговито ми каза "Аз ще гласувам за новия председател, независимо кой е той, защото нали казват, че аз съм го избирал". Нали разбирате, че това е ирония, сарказъм", добави Главчев.

„Аз политик не съм приемал в Сметната палата, но с удоволствие бих приел политици от всички политически партии. Най-често политиците искат пояснения по работата и по техните задължения, които трябва да извършат във връзка с изборите“, каза Главчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай