Служебният кабинет хвана цаката на търговците, как ще ги удари

Няколко неща тръгваме да правим, и то много сериозни, обяви земеделският министър

Служебният кабинет хвана цаката на търговците, как ще ги удари | StandartNews.com

Служебното правителство предприема съвместни мерки с Българската агенция за безопасност на храните, Националната агенция по приходите и Комисията за защита на потребителите в борбата с високите цени на храните у нас. Това обяви в интервю за Нова телевизия земеделският министър Явор Гечев.

„Няколко неща тръгваме да правим, и то много сериозни. Първо, през няколко дни ще се събират цените по всички магазинни мрежи. Освен това правим организация за сравняване на цените с тези в други държави. Ще търсим вариант това да стане през официален сайт, който да е гаранцията за достоверност на информацията, за да може обществото да разбира за какво става въпрос”, допълни Гечев.

По думите му у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. "При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран", увери министърът. Той подчерта, че и нелоялните търговски практики ще бъдат санкционирани.

Явор Гечев коментира вариантите за сваляне на цените. Първият от тях бил държавата да наложи таван. „Това не е най-добрата мярка, защото следват компенсации. Другият вариант е намаляване на ДДС. Да, де, но ние сме в период, в който изобщо нямаме Народно събрание”, каза още ресорният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай