Вторник,

Службите мълчали за Капитан Андреево, разкрития от шефа на БАБХ

От: СТАНДАРТ -
2063
Службите мълчали за Капитан Андреево, разкрития от шефа на БАБХ
A
A
A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна фирма, обявиха на съвместна пресконференция вчера директорът на агенцията проф. Христо Даскалов и заместник-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов.

Заради анулирания от държавата договор с новия наемател, продължават заплахите към държавни служители и депутати, припомни отново тази сутрин пред БНТ Даскалов.

"Малко забавихме представянето на данните, за да съберем необходимите доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние говорим за компрометирани пратки за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е доказано - тези цифри, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат представени", разкри професорът.

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други компетентни органи, заяви Даскалов. Три са групите стоки, влизащи през "Капитан Андреево". Миналата година, при преминали около 110 000 камиона с храни през границата, 36 000 са заминали в трети страни. Останалите са за България и Европейския съюз.

Христо Даскалов потвърди думите на Ивайло Мирчев от "Демократична България", че службите са имали достатъчно информация за нередностите на "Капитан Андреево".

"Не е тайна за никого, че нашите партньори от ЕС също наблюдават много внимателно какво става. Коментирали сме много пъти Шенген и защо все не ни се случва. Нали разбирате, че за "Капитан Андреево" партньорските служби, особено на по-големите страни членки много добре са знаели какво се случва, кой го прави това нещо, кои са въвлечените лица", посочи Даскалов.

Трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това, каза шефът на БАБХ. Проверяват се болничните на общо 10 души.

"Особено в последните няколко месеца, особено служители, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един момент като започнем да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви договори са били сключвани с тяхна помощ - имам доста служители, и в централно управление, които неочаквано се разболяха и вече боледуват доста време. Чакат ни да не се в изпълнителната власт, да се върнат правилните хора и схемата отново да заработи", обясни Даскалов.

Частната фирма е напуснала помещенията на граничния пункт един ден преди проверките. Те са го превърнали в офис. когато влязохме вътре да гледаме тези помещения, чувството беше много неприятно. Лабораторната дейност е прекратена на 20 май.

Пробите се събират на три пъти по осем часа, като вече няма прозорец от време, в който да не се взимат.

"Покриваме 24 часа. Предната схема по никакъв начин не нарушаваше това правилно да се събират пробите. На ден се взимат по 20 проби, с два апарата. Не сме си позволявали с два апарата да предадем 40-45 протокола, което означава, че половината са изсмукани отнякъде", каза Христо Даскалов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички