Службите мълчали за Капитан Андреево, разкрития от шефа на БАБХ

Не е тайна, че нашите партньори от ЕС също наблюдават много внимателно какво става

Службите мълчали за Капитан Андреево, разкрития от шефа на БАБХ | StandartNews.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна фирма, обявиха на съвместна пресконференция вчера директорът на агенцията проф. Христо Даскалов и заместник-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов.

Заради анулирания от държавата договор с новия наемател, продължават заплахите към държавни служители и депутати, припомни отново тази сутрин пред БНТ Даскалов.

"Малко забавихме представянето на данните, за да съберем необходимите доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние говорим за компрометирани пратки за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е доказано - тези цифри, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат представени", разкри професорът.

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други компетентни органи, заяви Даскалов. Три са групите стоки, влизащи през "Капитан Андреево". Миналата година, при преминали около 110 000 камиона с храни през границата, 36 000 са заминали в трети страни. Останалите са за България и Европейския съюз.

Христо Даскалов потвърди думите на Ивайло Мирчев от "Демократична България", че службите са имали достатъчно информация за нередностите на "Капитан Андреево".

"Не е тайна за никого, че нашите партньори от ЕС също наблюдават много внимателно какво става. Коментирали сме много пъти Шенген и защо все не ни се случва. Нали разбирате, че за "Капитан Андреево" партньорските служби, особено на по-големите страни членки много добре са знаели какво се случва, кой го прави това нещо, кои са въвлечените лица", посочи Даскалов.

Трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това, каза шефът на БАБХ. Проверяват се болничните на общо 10 души.

"Особено в последните няколко месеца, особено служители, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един момент като започнем да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви договори са били сключвани с тяхна помощ - имам доста служители, и в централно управление, които неочаквано се разболяха и вече боледуват доста време. Чакат ни да не се в изпълнителната власт, да се върнат правилните хора и схемата отново да заработи", обясни Даскалов.

Частната фирма е напуснала помещенията на граничния пункт един ден преди проверките. Те са го превърнали в офис. когато влязохме вътре да гледаме тези помещения, чувството беше много неприятно. Лабораторната дейност е прекратена на 20 май.

Пробите се събират на три пъти по осем часа, като вече няма прозорец от време, в който да не се взимат.

"Покриваме 24 часа. Предната схема по никакъв начин не нарушаваше това правилно да се събират пробите. На ден се взимат по 20 проби, с два апарата. Не сме си позволявали с два апарата да предадем 40-45 протокола, което означава, че половината са изсмукани отнякъде", каза Христо Даскалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай