След референдума: БСП поиска за съюз АБВ и Дончева

След референдума: БСП поиска за съюз АБВ и Дончева | StandartNews.com

Вътрешнопартийният референдум в БСП изпрати партията на президентските избори в коалиция. Това стана ясно от окончателните резултати на левицата.

"Те ни дават мандат за обединение на левицата в коалиция заедно зад една обща президентска двойка", обяви на пресконференция лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Над 72 хиляди социалисти в цялата страна са попълнили през последната седмица бюлетина, в която са казали как искат да се яви БСП на вота през есента - сама или в коалиция, както и с кого да има обединение.

"72% искат да се явим в коалиция на изборите, 23% искат самостоятелно явяване, едва 0,56% са за това да подкрепим друга партия, а 3% са поискали независим кандидат, издигнат от инициативен комитет", обяви още соцлидерът. И разтълкува, че изборът на хората на БСП е коалиция с други партии. Най-желаните коалиционни партньори са партиите от сегашната коалиция - "БСП Лява България" - 84%.

Повече от половината от актива на БСП иска сдобряване с АБВ - 52%. С хората на Татяна Дончева - "Движение 21" - 49%, с други партии вляво - 37%, с ВМРО - 36%, Атака - 32%, НФСБ - 23%, ДПС - 13%. "От тук нататък започваме конференции за номинации на имена, които трябва да приключат до края на юли. Започват разговорите с другите партии. В събота ще са партиите от "БСП Лява България" на "Позитано 20"", описа Нинова.

Тя обяви още, че още днес от "Позитано 20" ще изпратят покани на АБВ и "Движение 21". А призивът е за срещи в парламента още от понеделник, които да бъдат на отворени врати. "Искаме възможно най-бързо да представим кандидат-президентска двойка. За разлика от ГЕРБ не се страхуваме, че те ще бъдат охулени и т.н. Напротив - колкото по-бързо, толкова по-добре", отсече Нинова.

От БСП няма да канят ДПС засега, тъй като процентът им е значително нисък. Не на последно място Нинова поряза бившите си съпартийци Георги Първанов и Ивайло Калфин : "Не смятам, че Първанов и Калфин могат да бъдат общи кандидати на левицата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай