След вечерта на знаците! Ще щракне ли сглобката като капан за Кирил Петков

Дерогацията разклати кабинета

След вечерта на знаците! Ще щракне ли сглобката като капан за Кирил Петков | StandartNews.com

Когато лидерът на ПП Кирил Петков е звъннал на Бойко Борисов, за да го заплаши, че кабинетът пада, ако Васил Терзиев не стане кмет на София, едва ли не си е давал сметка, че това ще му се върне тъпкано. Борисов е известен с две неща - не си оставя магарето в калта. И връща с рестото подобни заплахи.

Жълтият картон за правителството на Николай Денков в четвъртък бе най-логичният политически ход след поредния отказ на "Продължаваме промяната" да препотвърди евроатлантическата принадлежност на страната ни, като отмени дерогацията за "Лукойл".
 
Минути, след като "Продължаваме промяната" не подкрепиха законопроекта на Делян Добрев за отмяна на дерогацията след три дни, ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала - точно преди гласуването на вота на недоверие. Така кабинетът, разбира се, оцеля, но само с 61 гласа в негова подкрепа. 66 депутати от БСП, "Възраждане" и ИТН подкрепиха вота на недоверие. 

Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване, но поименната проверка на депутатите показа липса на кворум. И процедурата по вота остана незавършена. А кабинетът увисна на косъм.

Това е вечерта на знаците. Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП, размаха пръст на "Промяната" лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме, отсече Пеевски.

Днес им дадох жълт картон. Сега ще се съберем спешно на съвещание и ще решим дали утре жълтият картон ще стане втори - съответно червен“, заяви и Бойко Борисов.

Днес се видя новото мнозинство – ИТН, „Възраждане“, ПП-ДБ и БСП. Те управляват в интерес на Путин и руския режим“, коментира Борисов. И заключи: „Видя се, че дерогацията остава, тоест кражбата в полза на Путин ще продължи“.

ГЕРБ и ДПС настояват отпреди изборите за незабавната отмяна на дерогацията за "Лукойл". Въпросът обаче стана изключително горещ, след като авторитетното брюкселско издание "Политико" обяви, че Европейската комисия разследва страната ни за нарушение на санкциите срещу Русия. Към това петно се прибави и разкритието на журналистката от "Свободна Европа" Генка Шикерова за купища апетитни имоти, които Москва е обсебила у нас. Сред тях е не само храмът "Св. Николай Мирликийски", но и цял язовир. 

Делян Пеевски сезира прокуратурата и ДАНС, Делян Добрев внесе в парламента законопроекта за отмяна на дерогацията след три дни. Премиерът Николай Денков свика в четвъртък заседание на Съвета по сигурността към правителството, в работата на който включи министрите Богдан Богданов и Румен Радев, както и председателите на групите на ГЕРБ Десислава Атанасова и на ДПС Делян Пеевски.
 
Изключително безполезна среща, не чухме защо трябва да се продължи дерогацията, коментира Пеевски, който напусна заседанието заедно с председателите на комисиите по бюджет и финанси Йордан Цонев и по икономическа политика - Хамид Хамид. Представителите на ГЕРБ също напуснаха заседанието на съвета. 
Там аргументи в подкрепа на дерогацията не са били изнесени, но въпреки това ПП настоявали изключението за руската рафинерия за остане до март. Премиерът Денков защитавал същата теза. 

Коалицията "Путин" е факт. Разбрахме също, че митниците не са си свършили работата. Санкциите са били нарушавани, за което ще подадем още утре (б.р. 17 ноември 2023 г.) сигнали до прокуратурата и ДАНС, каза Пеевски. И обясни, че само 40 на сто от петрола, произведен от "Лукойл" остава у нас, останалите 60 на сто не се знае къде отиват.
 
"Чудовищна далавера, по-чудовищна дори от разследването на „Политико“. За нас българите бяха изцяло ощетени от тази дерогация, не получиха нищо от нея, а престъпния руски режим се обогати под благосклонния поглед на българското правителство“, заяви лидерът на ПГ на ДПС. 

Вариантите след вечерта на знаците са два. Първият е "Промяната" да преосмисли позицията си и дерогацията светкавично да бъде отменена. 

Вторият е да се спре часовникът в парламента - да няма кворум в зала, докато не се постигне правилното решение. Това обаче не може да продължи безкрайно. Нито Пеевски, нито Борисов се славят с безгранично търпение, когато нещо трябва да се свърши. 

Жълтият картон лесно ще стане червен. И ротацията ще подрани. Ясно е, че в нея двама министри със сигурност горят. Но колкото повече ПП-ДБ се бавят, толкова повече расте вариантът за изцяло нов кабинет.
Кирил Петков има само един шанс - да разчете знаците. Иначе сглобката става капан за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай