Скопие праща Георгиевски с мисия в София

Македонец и българин било едно и също нещо

Скопие праща Георгиевски с мисия в София | StandartNews.com

Бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски (1998-2002 г.) ще пристигне в България през следващите дни с цел да подпомогне разрешаването на споровете, които съществуват между двете държави в момента.

Бившият премиер съобщи, че ще има публични изяви с цел да развие някои тези, които се разпространяват в момента и България да оцени правилно поведението на висшите македонски държавни ръководители.

Георгиевски смята, че в София не разбират какво означава един македонски президент или премиер да съобщи, че Гоце Делчев е общ герой и на Македония, и на България

Любчо Георгиевски на няколко пъти подчерта положителната роля на президента Стево Пендаровски и по-специално на премиера Зоран Заев, които били за сближаването с България, която те определяли като приятелска държава.

Георгиевски призна, че много малко неща са направени за сближаването с България за изминалите 30 години и че македонската дипломация е проспала последната година и особено периода, когато се дебатира и приема рамковата позиция за Македония в българския парламент.

По отношение на миналото той изрази учудване как в условията на демокрация продължават да съществуват някои стари твърдения. Любчо Георгиевски призова всеки македонски гражданин, който иска да научи историята да отиде да си купи книгите, издадени от Македонския архив по времето, когато той е бил оглавяван от Зоран Тодоровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай