Скопие ни постави ултиматум. Къде ги стяга обувката?

Остро изказване от лидера на ВМРО-ДПМНЕ

Скопие ни постави ултиматум. Къде ги стяга обувката? | StandartNews.com

Скопие ни постави ултиматум. ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в Конституцията, докато не получи гаранция и то чрез резолюция на българския парламент, че с това приключват всички искания на България към Република Северна Македония. Това обяви в интервю за сверномакедонската телевизия СИТЕЛ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски.

Според него има три варианта за развитие на спора с България - вдигане на ветото и старт на преговори, преди началото на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз (ЕС), вдигане на ветото и преместване на спорните въпроси в преговорната рамка, или ветото от страна на България да остане.

"Кое е общото между тези три варианта? Няма да почнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ може да подкрепи българите да бъдат включени в Конституцията само при условие че получим гаранции, гласувани от българския парламент, че с включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония завършват всички отворени въпроси между двете страни", обяви Мицкоски.

И от този момент нататък, до влизането ни в ЕС, България никога няма да поставя нови искания към Република Северна Македония. Резолюция на българския парламент. Докато не получим такива гаранции, ВМРО-ДПМНЕ не само няма да подкрепи, но и активно ще се противопостави на този процес във всички институции, отсече политикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай