Понеделник,

Скандалът Gemcorp расте. Асен Василев се обяснява

От: СТАНДАРТ -
5530
Скандалът Gemcorp расте. Асен Василев се обяснява
A
A
A

Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 г. в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон, съобщи финансовото министерство.

На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес, се казва още в съобщението.

За вечерята не бе съобщено по време на визитата на Василев. За нея ведомството му проговаря час сега, след като американското посолство се разграничи публично от твърденията му, че търговското аташе на САЩ е благословило меморандума за 1 милиард в енергетиката ни.

Търговският аташе на Посолството на Съединените щати не е присъствал на подписването на въпросния меморандум, се казва в съобщението на посолството до медиите.

"Освен това нито един представител на правителството на Съединените щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", се казва още в съобщението на посолството.

Скандалът ескалира, след като журналистически разследвания показаха, че зад Gemcorp стоят руски олигарси.

В последствие на 11.03.2022 г. в България пристигна съоснователят и директор на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика, гласи още съобщението на министерството на финансите.

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички